Šta je to vaginalna flora i kako da je zaštitimo?

vaginalna flora

Da li ste znali da pomena partnera, svakodnevni stres i oslabljen imunitet i te kako utiču na intimno zdravlje kod žena? Sve to može dovesti do narušavanja vaginalne flore, što potom dovodi do brojnih komplikacija u intimnoj regiji. Ali, hajde da prvo vidimo šta je to vaginalna flora?

Ona predstavlja prirodnu prvu liniju zaštite intimnih delova tela od naseljavanja najrazličitijih štetnih mikroorganizama. Vaginalna flora sačinjena je od “dobrih” mikroorganizama, gde preovladavaju laktobacili, odnosno vrsta bakterija koja proizvodi mlečnu kiselinu (što se može zaključiti i iz imena) čime stvara zaštitni biofilm na sluznici vagine i sprečava nepoželjne “goste” među bakterijama da se nasele.

Ali, kada se usled gorenavedenih problema dogodi disbalans vaginalne flore – loše bakterije, odnosno patogeni, kreću da se nesmetano razmnožavaju. Tada se obično dešava neprijatan miris, svrab i iritacija a, ukoliko se ovaj problem ne tretira, dolazi do ozbiljnijih vaginalnih problema, među kojima su i prevremeni porođaj, povećan rizik od polno prenosivih bolesti i infekcija gornjeg genitalnog trakta.

Drage dame, zato je važno da budete veoma obazrive sa vašim intimnim regijama i da redovno posećujete ginekologa!

Mi vam takođe ovom prilikom preporučujemo i Multy-Gyn proizvode, šampione u prevenciji i tretiranju vaginalnih infekcija. Celu paletu proizvoda možete pogledati OVDE, a slobodno nam pišite radi više detalja i eventualnih pojašnjenja – stojimo vam na raspolaganju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *