Šta se krije iza predrasuda?

Devojčice
Photo credit: Kevin Shorter / Foter / CC BY

Drage moje,

Živimo u dobu gde informacije proleću pored nas brzinom svetlosti; gde ljudi postaju popularni preko noći, a moralne vrednosti igraju sporednu ulogu u brzini svakodnevice. Ovakav način života prate i površne interakcije sa ljudima oko nas – skloni smo da osuđujemo druge i procenjujemo njihov karakter na osnovu oskudnih informacija i predrasuda koje nam zamagljuju vid.

Izreka kaže: “Ne procenjuj knjigu prema koricama” i ovih pet reči nose veliku mudrost upakovanu u jednu kratku rečenicu. Kada svet oko sebe posmatramo samo iz svog ugla, nesposobni da se poistovetimo sa drugima, postajemo netolerantni, zajedljivi, pa čak i agresivni. Plava kosa, tetovaže, telesne deformacije u modernom svetu predstavljaju pečat koji ljude svrstava u određene kategorije sa unapred definisanim predrasudama.

U duhu novogodišnjih odluka i promena, želela bih da vam predstavim projekat koji se bavi upravo ovom problematikom. The What's Underneath Project nam prikazuje ljude onakve kakvi jesu, iznutra, bez obzira na naše spoljašnje različitosti. Pogledajte kratak video koji govori više o ovom projektu:

Ako proširimo svoje vidike i rešimo se predrasuda, stvorićemo sebi, a i ljudima oko sebe, lepše mesto za život. Ne možemo promeniti ceo svet za jedan dan, ali možemo početi od sebe – na kraju krajeva, putovanje od hiljadu milja zaista započinje jednim jedinim korakom.

Do sledećeg druženja budite mi nasmejani i otvoreni za nova iskustva,

Ljubica

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *