Šta su strije i kako ih se rešiti ?

Kada pominjemo strije, najčešće pomislimo na trudnice koje su verovatno najpodložnije stvaranju ove nepoželjne pojave na koži. Istina je, međutim, da mnoge žene različitog životnog doba i iz potpuno različitih razloga dobiju strije. I ne samo žene …

Strije su jedna vrsta ožiljaka. Nastaju usled smanjenja elastičnosti kože, kada dođe do pucanja elastičnih vlakana u srednjem sloju kože. Ta vlakna se više ni na jedan način ne mogu spojiti i zbog toga su strije trajne. One izgledaju kao brazde, i mogu biti različite širine i dubine, što zavisi od intenziteta rastezanja kože. Mogu biti ružičaste, crvene, pa i tamnije boje, čak i ljubičaste. Obično su bez simptoma, ali nekad im može prethoditi kratkotrajan svrab i peckanje. Nakon odredjenog vremena one gube boju i postaju belje, blago sedefaste nijanse, ali su uvek vidljive i u vidu plićih ili dubljih brazdi.

Postoji više razloga nastanka strija. Najčešće se to dešava za vreme ubrzanog fizičkog razvoja, kao što je pubertet, u slučaju prekomerne gojaznosti ili naglog mršavljenja, kod sportista, u trudnoći, i kao neželjeni efekat kortikosteroidne terapije.

Koža ne stigne da se razvije dovoljno u odnosu na ubrzani fizički razvoj i stoga uzrokuje nastanak strija. Nastanak strija je često izazvan hormonima. Tokom trudnoće, hormoni imaju ulogu razmekšavanja kolagena zbog lakše rastezljivosti kože prilikom porođaja. Neke žene imaju slabiji, a neke jači kolagen i zato se neke susreću sa strijama, a neke ipak ne. Osobe koje se bave bodibildingom, takođe imaju ovaj problem koji je uzrokovan konzumiranjem steroidnih preparata. Kod adolescenata je ovaj problem podjednako prisutan. Razlog je stavaranje hormona rasta i intenzivno rastezanje kože. Na kraju, svako rastezanje kože, koja je izgubila elastičnost usled dehidratacije, može dovesti do kidanja kolagenih vlakana, što je takođe uslov za pojavu strija.

Još jedan od faktora koji dovodi do nastanka ovog problema je genetika. Ona igra bitnu ulogu u pojavi strija – neke osobe su sklonije stvaranju strija zbog genetske predispozicije koju sa sobom nose. Zbog toga ne možete u potpunosti da se rešite strija, ali ih možete ublažiti do minimuma vidljivosti.

Razlikujemo dve vrste strija – u odnosu na vreme nastanka. Strije koje prvo nastaju su sveže I one su crvene boje, odnosno ružičasto-ljubičaste. Nakon nekog vremena postaju bele i za njih kažemo da su stare. Ovaj podatak nam je od značaja, jer u odnosu na tip strija promenjujemo različite modalitete lečenja.

Strije se mogu lečiti različitim tretmanima ili medicinskom kozmetikom.

Najpopularnija i najefikasnija metoda uklanjanja strija jeste tretman laserom. Laserski zrak leči strije stimulacijom proizvodnje kolagena i elastina. Tako se postiže efekat zadebljanja kože tamo gde je istanjena, a koža je zategnutija i boljeg kvaliteta. Generalno, koža u sebi sadrži vlakna kolagena i elastina na površini, a grublja vlakna i črvsti elastin se nalazi u dubljim slojevima kože. Ova vlakna su postavljena pod tačno određenim uglovima u odnosu na površinu kože. Crvene strije imaju izraženu reorganizaciju kolagena odnosno strukturne promene i deblji elastin. Na njih delujemo IPL laserom talasne dužine od 560-1200nm, jer želimo da delujemo u njihovoj najranijoj fazi u smislu stimulacije kolagenih vlakana, a da ih kilnički pretvorimo u bele strije. Takozvane bele strije imaju atrofiju epiderma i takođe izmenjen kolagen. Bele strije su najsličnije ožiljcima. Kolagena struktura strija je neznatno izmenjena u odnosu na zdravu kožu. Na njih delujemo takozvanim ER Yag laserom talasne dužine 2940nm koji dovodi do popunjavanja atrofičnog dela i sužavanja površine strije.

Dobar rezultat u lečenju strija postiže se i tretmanom u kom se kombinuju dva ili više popularnih tretmana: mezoterapija, hemijski piling, dermapen, PRP tretman ili mikrodermoabrazija. Svaka od ovih metoda ima specifičan mehanizam za odstranjivanje strija.

Pored svih ovih popularnih metoda, koje se rade u dermatološkim ordinacijama, u kućnim uslovima možemo primeniti odredjene dermokozmetičke proizvode. Ove kreme i ulja savršen su dodatak pomenutim dermatološkim tretmanima.

Dr Slavica Peković, dermatovenerolog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *