Šta svaka žena treba da zna o vaginalnom sekretu?

Svaka žena zna da je vaginalni sekret realnost, i da prosto živimo s tom pojavom. Ali, znamo li – šta je normalno i u redu, šta nije, kada se treba obratiti ginekologu?

Šta najpre treba da znamo o sekretu?

On dolazi iz žlezda unutar vagine i grlića materice. U pitanju je prirodan proces, način na koji telo održava vaginu zdravom i čistom. Vaginalni sekret, odnosno frekvencija „ispuštanja“ varira od žene do žene – neki doživljavaju ovaj proces svakog dana, neke ređe. Normalni sekret uglavnom ima suptilan miris, koji nije neprijatan. U normalnim okolnostima se boja, miris i intenzitet sekrecije mogu promeniti tokom ciklusa, ali vanciklusne promene bi ipak trebalo da „opomenu“– jer potencijalno ukazuju na neravnotežu zdravih bakterija.

Što se tiče promena – ukoliko se uoči veća količina sekreta, izmenjena boja, pojava gromuljica  ili čudniji, odnosno neprijatniji miris – one mogu biti ispraćene i drugim simptomima, poput iritacije, svraba ili peckanja.

Pazite na promene! Vaginalne infekcije, izazvane raznim bakterijama ili kandidom (gljivica), su česti uzroci abnormalnog vaginalnog sekreta. Neke infekcije, koje mogu uzrokovati promene u vaginalnom sekretu, su prenosive putem seksa, kao što je gonoreja. Svaka promena količine, boje, konzistencije i mirisa sekreta, praćene ostalim simptomima poput neprijatnosti, crvenila i otoka su alarm za posetu ginekologu.

Za bilo koje nedoumice ili pitanja koja imate vezana za negu vagine, preporučujemo vam da posetite Multi-Gyn sajt i pogledate paletu proizvoda za intimnu negu!

Svi Multi-Gyn proizvodi rade na rebalansu normalne vaginalne flore, nemaju uticaja na ostatak tela i nemaju poznatih neželjenih efekata.

I naravno – možete nam pisati radi više detalja ili nedoumica! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *