Šta sve možete da proverite kod kuće?

Redovna kontrola kod lekara je zaista izuzetno bitna za naše zdravlje. Barem jednom godišnje.

Šta mi možemo da uradimo u period između dva pregleda? Pa, mnogo toga! Ovaj blog posvećujemo tzv. “samoproverama” koje svaka žena može i treba da uradi.

Grudi – povremeno do jednom mesečno

Iako obavezna samoprovera dojki ne spada u zvanične obaveze, navode doktori, ne znači da u potpunosti treba da se ignorišu. Stanite povremeno pred ogledalo nagi, proverite pred kupanje imate li na grudima bilo kakav nagoveštaj udubljenja, nabiranja, crvenila, otoka ili predela koji boli.

Koža – jednom mesečno

Rak kože je prilično učestao među kancerima, ali ono što je dobro kod ovog tipa je što se relativno lako primeti, tako da je brza i adekvatna reakcija moguća.

Posebno se preporučuje kod žena svelte puti, crvenokosih, kod onih koje imaju dosta mladeža po telu ili sui male prekanceroznu ili kanceroznu leziju.

Ovde provera treba da bude prilično pažljiva – treba proveriti svaki centimetar kože, čak i one koja nije izložena suncu (npr. raščešljajte kosu i proverite skalp, proverite kožu ispod grudi i sl.)

Obim struka – jednom u tri do četiri meseca

Da li ste znali da struk može da bude pokazatelj zdravstvenih rizika nego npr. Indeks telesne mase? Trbušno salo je izuzetno rizično zbog bolesti srca, rizika od moždanog udara, dijabetesa u odnosu na salo u ostalim delovima tela. Jedan doktor je slikovito sročio – “Ukoliko je telo oblikovano kao jabuka, a ne kao kruška, rizik od brojnih oboljenja je znatno uvećan.”

Tako da, s vremena na vreme proveravajte obim struka. Ne samo zbog letnje figure ili dijete. Važno je!

Puls – jednom mesečno

Prevelika brzina otkucaja srca može biti znak prekomerne aktivnosti štitne žlezde, atrijalne fibrilacije i drugih oboljenja srca. Nije vam neophodan aparat ako ga nemate – stavite kažiprst i srednji prst na vrat ili ručni zglob i izbrojte otkucajte u 15 sekundi. Taj broj pomnožite sa 4 i dobijate tako puls.

Normalan puls je između 60 i 100. Ako puls prelazi 110 i 120, to nije dobro niti uobičajeno. Svakako, ne treba žuriti sa zaključcima na osnovu ovog merenja, ali bi bilo dobro da odete do lekara.

Visina – jednom godišnje

Da, visina! Možda vam isprva zvuči čudno, ali provera visine je dobra da imate u vidu koliko su zdrave vaše kosti. Smanjenje visine može da znači da gubite koštanu masu. A to može da bude prvi znak osteoroporoze.

Prvi korak u sprečavanju toga je adekvatna ishrana bogata mlečnim proizvodima, zelenim povrćem, ali je i fizička aktivnost poput trčanja i džoginga dobrodošla.

Krvni pritisak – ukoliko postoji rizik, jednom u dve nedelje

Kaže se da putem krvnog pritiska možemo da vidimo trenutno i buduće zdravstveno stanje. Radi održavanja normalnog krvnog pritiska preporučuje se smanjenje kofeina, cigareta, alkohola i lagana vežba. Normalnim pritiskom se smatra 120/80. Ukoliko ste već mučili muku sa krvnim pritiskom, probajte da proveravate pritisak u isto doba dana. Ukoliko nemate aparat koji meri i prethodna merenja, zapišite ili se trudite da zapamtite kakav je ritam vašeg pritiska. Značiće vam!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *