Šta sve (ne) znamo o dojenju?

šta sve ne znamo o dojenju

Hajde da se opet malo vratimo na mame, one koje će to uskoro postati i one koje to planiraju! Naravno, jedan od ključnih stavki najranijeg majčinstva, jedan od najplemenitijih ali i najzahtevnijih radnji koje majka obavlja sa bebom jeste dojenje.

Ne bismo sada dužili mnogo – hajde da u ovom blogu prođemo kroz neke važne činjenice o dojenju za koje ste možda čuli, neke koje smo gotovo sigurni da niste – a verujemo da će vam biti značajne, ili u najmanju ruku – vrlo interesantne!

Obratite pažnju na grudnjak – Sve žene su svesne da grudi tokom dojenja porastu za 1 ili 2 broja, ali nije baš opšte poznato da je ključ kvalitetnog i manje bolnog dojenja u tome da su grudi udobno smeštene tokom dana. Izbegavajte grudnjake koji stvaraju pritisak jer mogu dovesti do začepljenja mlečnih kanala.

Bilo da je dan ili noć, grudi će procuriti – O ovome takođe treba voditi računa! Zato uvek imajte spremne pored sebe, u bilo koje doba dana ili noći, upojne jastučiće za doijlje kako biste ih ugurale unutar grudnjaka. Oko kvaliteta jastučića ne bismo dužili ovom prilikom, postoje različite varijante – samo svakako izbegavajte one koje imaju plastične ivice.

Prinošenje bepca na dojku nije uvek lak posao – stručnjaci za dojenje navode da gotovo pa najveći deo vremena u saradnji sa novopečenim mamama provedu u pokušajima da najadekvatnije moguće pristave bebu u odgovarajući položaj pri dojenju. I navode da iz ovoga proizilazi najveći broj problema sa dojenjem!

Stručnjaci takođe navode da je beba dobro prinesena ako tokom dojenja usisa čitavu bradavicu i barem polovinu areole. U slučaju da se neki deo ne zahvati ustašcima, doći će najverovatnije do bolnih i ispucalih bradavica.

Dojenje i grčevi? Dojenje navodi telo da proizvodi oksitocin, hormon koji uzrokuje grčenje u predelu materice. Traju od par dana do par nedelja. Što se tiče ove pojave – ne brinite, u pitanju je siguran znak da bebac dobija dovoljno mleka, a još jedna dobra stvar – grčenje takođe pomaže u sužavanju materice, tako da – eto vas još malo u starim farmericama!

Nabreknuće – svima se dešava! I to uglavnom prvih par dana pošto krene dojenje. Uglavnom je neugodno, ali ne brinite – ubrzo prestaje pošto se bebini zahtevi za mlekom usklade sa „ponudom“.

Pumpa za grudi može postati vaš najbolji prijatelj. Ona je sjajan način da se oslobodite nabreknuća bradavica i sačuvate mleko dok obavljate svakodnevne aktivnosti. Postoje ručne pumpice, one na baterije i električne. O tipovima ćemo diskutovati u nekom od narednih blogova!

Sve u svemu, o dojenju možemo da pričamo do sutra. I treba! Bezbroj je korisnih saveta koji će mama olakšati ovaj predivan, ali prezahtevan proces i želimo da budemo tu da pomognemo kroz naše blogove.

Do tada imajte u vidu da je najbolji saveznik za sve novopečene mame Multi mam linija! Proizvode ove linije, ali i druge korisne informacije možete videti OVDE i, ne treba da napominjemo, nama možete da pišete za sve drugo. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *