Šta treba da znamo o astmi?

Astma je verovatno najčešća hronična bolest kod klinaca, karakteristična po alergijskoj upali u disajnim putevima. Simptomi su kašalj, povremeni ili učestali napadi otežanog disanja, osećaj pritiska u grudnom košu ili nedostatka vazduha.

Upala disajnih puteva ih čini posebno osetljivim na pojavu alergena, ali i duvanski dim, prohladni vazduh… Simptomi se neretko javljaju zajedno sa respiratornim infekcijama koje traju duže i “spuštaju se na pluća” – tako se roditeljima često kaže da dete ima bronhitis. Simptomi mogu da postanu očigledni još u prvih godinu-dve, ali su najčešći u godinama pre nego što dete kreće u školu. Obično se javlja češće kod dečaka u tim ranim godinama, dok se u pubertetu javlja ravnomerno i kod dečaka i kod devojčica, a simptomi koji se pojavljuju nešto poznije su češći kod žena.

Nasleđe je vrlo važno za pojavu ove bolesti.

Bolest se češće pojavljuje u porodicama koje imaju tzv. pozitivnu anamnezu za alergijske bolesti, u kojima su npr. jedan ili oba roditelja dokazano alergični na neke alergene pri udisanju, ili su npr. baka i deka imali astmu, ili se brat i/ili sestra već leče od određene alergijske bolesti.

Primera radi, ukoliko je neko od roditelja astmatičar, verovatnoća pojave ove bolesti kod dece je oko 40%, a ukoliko su oba roditelja astmatičari – čak 70-80%.

Savremena medicina je otkrila i gene koji se vezuju za pojavu alergijskih bolesti.

Simptome smo manje-više naveli na početku. Neretko se još mogu dobiti podaci da se dete previše zamara i da oseća kako mu nešto „struže“ u plućima, ili noću kašlje i ujutru teže diše… Prevelika osetljivost na prašinu, kućne ljubimce i sl. bi takođe moglo da bude indikator.

Svako dete za koje se posumnja da boluje od astme treba uputiti kod pedijatra radi dijagnoze, procene težine bolesti i izbora odgovarajuće terapije.

Pojava simptoma bolesti kod obolelih sa genetskom predispozicijom zavisi podosta od faktora iz okoline. Izloženost alergenima (kućni ljubimci, grinje, prašina i sl.) obično vodi do učestalijih napada. Tako da „intervencije“ u našim mikrookruženjima mogu uticati na pojavu – npr. povesti strožije računa o higijeni, grinjama, ukloniti tepihe, tapacirani nameštaj i teške zavese, a preporučuje se pranje rublja i posteljine iznad 60 stepeni.

Danas je među alergolozima otvorena debata i o korišćenju prebiotika i probiotika kao prevenciji.

Sve u svemu, najvažnije je pri sumnji na prve simptome posetiti lekara i postupati u skladu sa njegovim uputstvima. Astma kao takva nije bauk, mnogo je veći problem kada se ona ignoriše ili ne tretira adekvatno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *