Šta znamo o dijetetskim suplementima?

Sve je više inovativnijih i efektnijih načina na dovedemo liniju u red, a mnogi od njih uključuje dodatke ishrane u vidu suplemenata. Kako uđemo u apoteku – možemo ih videti sve više.

U poslednje vreme sprovodi se sve više naučnih i kliničkih ispitivanja, prema kojima dodaci ishrani pronalaze svoje mesto u području preventivne medicine. Uzimanjem te posebne vrste hrane osobi se daje dodatna mogućnost da sam ili uz pomoć stručnjaka pomogne sopstvenom zdravlju.

Glavna i osnovna razlika u odnosu na lekove leži naprosto u tome da dodaci prehrani pomažu, a lekovi leče.

Dodaci ishrani su koncentrirani izvor hranjivih ili drugih materija s prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, sami ili u kombinacijama. Svrha im je potpomaganje unosa hranjivih materija i dopuna prehrane materijama koje se normalnim unosom hrane u organizam ne dobijaju u dovoljnoj količini, a sve u svrhu povoljnog učinka na zdravlje. Na taj način povećava se opšta otpornost organizma na stresne spoljašnje uticaje, pomaže u održavanju telesnih fizioloških funkcija.

Hranjive i druge stvari koje čine dodatke prehrani su: vitamini i minerali, belančevine, amino kiseline, masne kiseline, celuloza, pivski kvasac, insulin, lecitin, glukomanan, bilje i lekovito bilje, odnosno njihovi ekstrakti, koncentrati ili sirovine biljnog porekla, zaštitna sredstva biljnog podrekla (bioflavonoidi, karotenoidi, izoflavoni, glukozinolati), prirodni enzimi i koenzimi, žive kulture mikroorganizama, organska tkiva, metaboliti žlezda i druge materije. Dodaci prehrani su takođe i pčelinji proizvodi i njihove mešavine.

Dodaci prehrani plasiraju se na tržište u različitim doziranim oblicima (tablete, kapsule, prah, tečnosti, bar pločice, čaj, kapi, sirup i slično), a na deklaraciji moraju nositi da imaju oznaku “dodatak ishrani”.

Ali, uvek vodite računa o serfitikatu i deklaraciji!

Kvalitet je presudan, kao i potvrda o ispravnosti. U čitavoj „poplavi“ dijetetskih suplemenata na tržištu se našlo mnogo toga što nije proverenog kvaliteta, tako da morate da budete oprezni.

Dodaci prehrani zauzimaju važno mesto u svakodnevnom životu. Ali, pre nego što posegnemo za njima, potrebno je uvesti kvalitetnu i raznovrsnu ishranu, baviti se fizičkim aktivnostima i redovno kontrolisati zdravlje.

Ako primetimo da su nam potrebni dodaci jer nam je ubrzan tempo, ritam, stil života, tada je potrebno posavetovati se sa stručnom osobom (pogotovo iz područja dodataka ishrani) i kupiti kvalitetan proizvod koji će zaista pomoći da održimo/zadržimo dobro zdravlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *