Suva ili masna perut? Šta biste trebali da znate

Šta je to perut?

Perut često nazivamo “ljuspasta stanja vlasišta”, jer je čine sitne ljuspe na vlasištu.
Da li je perut česta?
Da, svaka druga odrasla osoba tvrdi da se sa problemom peruti susrela u nekom trenutaku života…

Kada se javlja perut?

Naša koža se neprekidno obnavlja: ćelije svakodnevno dostižu svoju zrelost i odvajaju se od kože. Pošto su mikroskopski sitne, ne možemo da ih vidimo.
Ali, kod nekih stanja kože, to obnavljanje nije normalno: sve se dešava prebrzo i u prevelikoj količini. Zbog toga se ne odvajaju pojedinačne ćelije, već grupe ćelija koje su vidljive golim okom. To je ono što nazivamo ljuspama. U stvari, perut je vidljivi rezultat preteranog ljuspanja vlasišta.Važno je imati na umu da perut ne prouzrokuje opadanje kose.
Važno je imati na umu da perut ne prouzrokuje opadanje kose.

Šta je uzrok peruti?

Glavni uzročnik peruti je gljivica Malassezia.
Ona je prisutna u malom broju na koži većine zdravih ljudi, ali nekada se može preterano namnožiti na mestima sa velikom gustinom lojnih žlezda (npr. na vlasištu, licu ili u predelu iznad grudne kosti).
Brojni faktori mogu da budu okidač za pojavu peruti ili mogu da pogoršaju postojeće stanje: stres, umor, seboreja, nadražaj vlasišta (nepodnošenje proizvoda za stilizovanje kose i sl.).

Suva perut
Ljuspe su vrlo male (ne veće od 1 do 2mm), tanke, bele ili svetlo sive. Često prekrivaju celo vlasište, koje je suvo, dajući mu praškast izgled. Lagano se odvajaju od vlasišta i padaju “kao sneg” na ramena.

Masna perut
Ljuspe su veće, deblje i žute, zalepljene za vlasište. Vlasište je masno, a često I svrbi.
Intenzivna perut, sa crvenilom i svrabom

Intenzivna perut ili umereno do teža ljuspasta stanja koja zahvataju celo vlasište, pojavljuju se kao ljuspanje u vidu crvenih fleka na vlasištu, naročito uz ivice kose. Ovu vrstu ljuspastih stanja često prati svrab, a obično pogađa one sa sa bolestima vlasišta (seboroični dermatitis, psorijaza).

Tretman peruti

Dostupni su efikasni preparati za lokalni tretman. Ipak, treba imati na umu da je perut uglavnom hroničan problem. Zbog toga tretman mora da bude dugotrajan, kako bi se ograničila težina i učestalost ponovnog pojavljivanja peruti.
Trenutno su dostupni efikasni losioni, kao i šamponi za suvu i masnu perut, čija je tekstura prijatna za primenu i koji pomažu u borbi protiv razmnožavanja gljivice Malassezia i regulišu ljuspanje vlasišta.
Primena ovih preparata pruža osećaj kao da negujete svoju kosu, a ne kao da tretirate perut.
Imajte na umu da su mnogi dermokozmetički šamponi protiv peruti podjednako prijatni za primenu kao i uobičajeni kozmetički šamponi za negu kose

Autor teksta: Dr Biljana Veljović, dermatovenerolog


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *