Tamponi i/ili ulošci – koji je Vaš izbor?

sunčani vitamin, vitamin D

Večita dilema oko toga koje je najbolje sredstvo tokom „onih dana“

Ono što je svakako najbitnije za svaku ženu jeste da tokom ciklusa (između ostalog) obrati posebnu pažnju na dve stvari – o higijeni intimne regije i koristiti odgovarajuće proizvode koji će upiti menstrualnu krv i zaštititi rublje.

Kao što znate, ulošci su pričvršćeni za donji veš, a površina uloška treba da bude dovoljno velika da prihvati celom površinom krv. Kod uložaka je najvažnije da znamo da se mora redovno menjati, preporučljivo je svakih četiri do osam sati. Kada je uložak natopljen, on postaje plodno tle za razvoj bakterija, pa kada je u dužem kontaktu s kožom, u kombinaciji sa pojedinim vremenskim uslovima, može iziritirati intimnu regiju, a takođe se može pojaviti neugodan miris. Inače, ulošci od poliestera se smatraju „najplodnijim“ za razvitak bakterija. Ovo nije nimalo naivno, jer njihovo razmnožavanje može dovesti do dermatitisa i vaginitisa.

Tako se preporučuju ulošci od prirodnih materijala, poput pamuka jer oni imaju minimalni potencijal za razvoj patogena. Takođe se preporučuje izbegavanje onih koji imaju veštačke mirise i parfeme.

Nasuprot njima su tamponi. Tampon se stavlja u vaginu, pa se ujpijanje odvija u telu. Nekim ženama se stvara neprijatan osećaj posle stavljanja, ali ako se pravilno namesti, uopšte se ne oseća.

Postoje dva vrsta tampona na osnovu načina „umetanja“ – digitalni, odnosno „klasični“, koji se stavljaju guranjem prstom i tzv. „aplikatorski“, koji se posebnim aplikatorom stavlja u matericu. Glavna stvar koja se vezuje za tampone kada govorimo „za“ i „protiv“ je nešto veći rizik od nastanka toksičnog šok sindroma (TSS), koji nastaje od bakterije koja razmnožavanjem može da pusti toksine u krvotok. Ovi slučajevi su posebno zabeleženi krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, ali su danas rizici znatno smanjeni – zato je najpre bitno da se oni stavljaju u higijenskim uslovima, redovno menjaju i izbegavaju tamponi koji imaju poliester.

Postoje i menstrualne čašice napravljene od silikona za višekratnu upotrebu.

Sve u svemu, kozmetika se dovoljno razvila da su rizici i kod jedne i kod druge opcije minimalizovani, i izbor zavisi prosto od higijenskih običaja svake žene.

Šta Vi koristite?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *