Teški ste i sebi i drugima za vreme “ciklusa”? Promenite ishranu!

Čokolada u PMS-uHrana koju jedemo zaista može da utiče na to kako se osećamo tokom ciklusa! Za vreme “onih dana” mi naprosto žudimo za svim tim šećernim zadovoljstvima (posebno čokoladom) i nezdravom masnom hranom. I pravdamo se time da treba sebi da udovoljimo makar tih nekoliko dana. ALI, verovatno ne shvatate da ono što jedete može učiniti da se za vreme menstruacije osećate još lošije.

Šta NE treba jesti za vreme menstruacije?

  • Izbegavajte, ako možete, bilo šta što sadrži velike količine šećera. Sa unosom šećera, dolazi do brzih promena u koncentraciji šećera u krvi, a to može dovesti do čestih promena raspoloženja.
  • Pokušajte da izbegnete alkohol (ukoliko je moguće). Alkohol može izazvati premenstrualnu melanholiju, i učiniti da budete podložniji glavoboljama.
  • Izbegavajte hranu bogatu mastima. Mesa sa dosta masnoće poput govedine ili jagnjetine zamenite ribom ili piletinom.
  • Kofein podiže nivo estrogena, a estrogen dovodi do toga da vaše grudi budu osetljive. Kofeina ima ne samo u kafi i čaju, već i u čokoladi i koka koli.
  • Izbegavajte hranu bogatu solima. So doprinosi nadimanju i oticanju, jer povećava zadržavanje vode. Velikih količina soli ima u brzoj hrani, gotovim jelima i čipsu.

Šta TREBA jesti za vreme menstruacije?

  • Zdrava ishrana u PMS-uUzimajte složene ugljene hidrate kroz integralne žitarice, žitarice, mahunarke, rižu i paste. Tako možete ublažiti potrebu za slatkišima.
  • Jedite namirnice bogate vitaminom A, a to su: krompir, spanać, sirove šargarepe… Vitamin A pomaže u borbi sa prekomerno masnom kožom i bubuljicama.
  • Jedite hranu bogatu vitaminom C. Citrusno voće, nar, sok od brusnice su posebno bogati ovim vitaminom. Špargla i brokoli takođe mogu pomoći da se oslobodite premenstrualnog stresa.
  • I na kraju savet za još jedan podjednako važan tzv. “ženski” vitamin – vitamin B. Posebno je važan B6, koga ima u orasima, jajima, ribi, lisnatom zelenom povrću, bananama, tuni itd.

Mesečni ciklusi se kod svih žena ponavljaju godinama, godinama, godinama… Ako ste teški i sebi i drugima tih dana, možete maker da isprobate sve ovo.

Verujte vredi truda!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *