Tri čudne pojave u trudnoći

pregnant-and-wrokingNema ničeg lepšeg od osećaja da u vama raste novi život. Ipak, taj osećaj je često potisnut osećajem mučnine, vrtoglavice, gladi i mnogih drugih čari trudnoće. Ove trudničke radosti uzrokovane su podivljalim hormonima koji od nas prave idealnu sredinu za rast i razvoj bebe i daju nam savršeno opravdanje za sva izvoljevanja i promenljiva raspoloženja koja u ovom periodu pokazujemo.

Kako nauka napreduje, tako saznajemo nove razloge zbog čega se osećamo tako kako se osećamo. Međutim i dalje postoje stvari koje nauka nije objasnila niti dokazala razlog njihovog javljanja, već samo nagađa. Evo primera tri pojave koje naučnici samo navode, ali nisu sigurno zbog čega se javljaju.

1. Pojačano čulo mirisa

Čulo mirisa se u prvim nedeljama trudnoće pojačava do nivoa nepodnošljivosti. Mnogim ženama počinje da smeta miris kafe, prestaju da puše zbog neprijatnog mirisa duvana, ne mogu više da podnesu parfeme i druge jake arome. Veruje se da je ovo osnovni uzrok jutarnje mučnine. Dokaz za to su žene koje imaju oštećeno čulo mirisa, ili ga nemaju uopšte: kod njih se jutarnja mučnina ne javlja, ili se javlja u jako blagom obliku.

2. Linea nigra

To je tamna linija koja se proteže od pupka naniže, sve do venerinog brega. Nekad se proteže i naviše, do ispod grudi. Kad sam bila u drugom stanju, objašnjavali su mi kako se ta linija javlja kao posledica razmicanja stomačnih mišića. Međutim, ova linija se može javiti i pre nego što stomak napupi, pa ova teorija i nije baš tačna. Linea nigra javlja se kao posledica pojačanog melanina, pigmenta kože, koji često uzrokuje i jaču obojenost bradavica kao i pojavu pega i hiperpigmentacije. Trudnice, naročito one sa malo tamnijom kožom ili sklone crnjenju, trebalo bi da se veoma paze sunca, jer im se mogu javiti izraziti pečati i pege koje će izbledeti tek nakon porođaja.

3. Instinkt gnežđenja

Ova fraza mnogo lepše zvuči na engleskom (nesting instinct) a označava pojavu koja se javlja kod skoro svih žena u poslednjem trimestru trudnoće: neodoljiva potreba za sređivanjem, čišćenjem, krečenjem, pranjem zavesa, ribanjem iza mašine za veš, lepljenjem novih tapeta, opremanjem dečije sobe, sterilizacijom nameštaja i podova i ne puštanje nikoga u kuću da slučajno ne bi ispraljao neku sveže sterilisanu površinu. Malo preterujem, naravno, ali znate na šta mislim. Na nekim vežbama za trudnice na koje sam išla, uvek smo znali kad će koja da se porodi tako što bi došla i počela da nam priča šta je sve sredila i oprala po kući i koliko je prljavštine našla i izvadila “iza one police” ili “ispod frižidera”.

Ova poslednja pojava po meni je sasvim logična. Malo krhko stvorenje izlazi iz sterilne i zaštićene sredine pravo u ovaj surovi, mikrobima pretrpani, svet i potrebno je stvoriti neke uslove u kojima će bar prividno biti bezbedno. Ipak, nije to samo privid. Potrebno je par meseci da se imuni sistem novorođenčeta razvije do nivoa kada može sam da se brani od mikroorganizama, a do tada mu je jedina zaštita majčino mleko.

Zato mame – dojite.

Ja sam u svojoj trudnoći u popriličnoj meri iskusila sve ove tri pojave. A vi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *