Trudnoća i duvanski dim

Trudnoća nastaje u momentu usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice.

Za pravilan tok trudnoće i rađenje živog i zdravog deteta neophodni su određeni uslovi.

Da bi došlo do oplođenja neophodna je zdrava jajna ćelija i zdrav spermatozoid, što znaci da bi budući roditelji pre nastanka trudnoće trebali da vode računa o svom zdravlju i o svojim navikama.

Prvih 9 nedelja nakon začeća zovemo EMBRIOGENEZA. Tokom ovog perioda formiraju se svi organi i sistemi, i embrion polako dobija konture tela i oblik deteta.

Trudnica je u tom periodu veoma osetljiva na različite uticaje iz spoljašnje sredine medju kojima su visrusi, hemikalije, različiti toksini, i nije potrebno posebno naglasiti činjenicu da je u toj priči duvanski dim apsolutno nepoželjan.

Nakon tog perioda formirani organi nastavljaju da rastu i razvijaju se zahvaljujući dotoku hranjivih materija i O2 (kiseonika) iz krvi majke. U tom procesu posteljica i njena neometana funkcija imaju veoma važnu ulogu. Posteljica je privremeni organ i ona je spona između majčinog krvotoka i krvotoka bebe.

Duvanski dim sadrži veliki broj otrova, ovom prilikom izdvojiću dva najznačajnija- CO ( ugljen mokoksid ) i nikotin. CO i nikotin dovode do vazokonstrikcije- sužavanja krvnih sudova. Krvni sudovi se sužavaju i kod majke i kod ploda i u posteljici. Kroz tako sužene krvne sudove protiče manje krvi i na taj način smanjuje se priliv supstanci potrebnih za ravoj bebe. Pored toga CO i nikotin imaju direktno i snažno toksično dejstvo na plod, a šstećenja se odnose na poremećaj razvoja pluća i mozga kod bebe. Brojnim studijama dokazano je da deca čije su majke u trudnoći pušile češće oboljevaju od astme.

Sa druge strane trudnica koja puši izlaže sebe i svoju nerođenu bebu izvesnom stepenu hipoksije. Hipoksija je smanjena koncentracija O2 u krvi, manje O2 znači slabije napredovanje i otežane metaboličke procese kod ploda.

Trudnoća sama po sebi predstavlja vaskularni i metabolički stres za organizam majke. Promene se dešavaju u svim tkivima i organskim sistemima, a sve u cilju da se obezbede optimalni uslovi za rast i razvoj ploda. Ponekad su te promene do te mere dramatične da ih je tesko razlikovati od patoloških stanja u trudnoći.

Znajući sve to, nameće se pitanje zašto dodatno opteretiti organizam majke duvanskim dimom i zašto ugroziti razvoj bebe.

Buduće majke koje puše cigarete imaju nedostatak veoma bitnih supstanci: beta karotena, vitamina:  B6, B12 i C.

Žene koje puše tokom trudnoće imaju povećan rizik od:

  • spontanog pobačaja
  • prevremenog porođaja
  • mrtvorođenčati
  • IUZR ( intrauterinog zastoja u rastu ploda )
  • abrupcije placente
  • rađanja terminskog deteta sa manjom telesnom težinom ( bebe majki koje su pušile tokom trudnoće su u proseku 300-500 g lakše u odnosu na bebe majki nepušača ), spisak mogućih komplikacija se ovde ne završava.

Čak iako ste nepušač neophodno je da znate da udisanje duvanskog dima, takozvano pasivno pušenje, ima iste efekte i na trudnicu i na plod.

Idealno bi bilo da prekinete sa pušenjem pre začeća, ako ste vec trudni trudnoća je najveća motivacija koju možete imati da se rešite ove štetne navike.

Autorka teksta: dr Jasmina Mašović
spec Ginekologije i akušerstva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *