Urinarna inkontinencija – češće muči dame…

Urinarna inkontinencijaUrinarna inkontinencija je nemogućnost zadržavanja mokraće, pa dolazi do curkanja, kvašenja donjeg veša, ili mnogo neprijatnijih situacija. Mnogo se češće dešava kod žena, nego kod muškaraca, zbog naše pogodne anatomije za ovakve stvari. Pretpostavlja se da je urinarna inkontinencijamnogo zastupljenija nego što je zabeleženo, jer se ljudi često ne obraćaju lekarima za pomoć. Međutim, u nekim slučajevima može biti mnogo nezgodna, pa je potrebna lekarska pomoć, terapija, a ponekad je čak operacija jedino rešenje.

Brojni su razlozi koji mogu dovesti do urinarne inkontinencije:

  • infekcija urinarnog trakta, kojima su žene mnogo podložnije nego muškarci
  • iritacija bešike izazvana jako začinjenom, kiselom ili slatkom hranom
  • neki lekovi, npr. sedativi ili mio-relaksanti (lekovi za opuštanje mišića), mogu doprineti problemu
  • slabljenje mišića dna karlice – dešava se kod žena u menopauzi ili kod trudnica i žena nakon porođaja

Iako deluje kontradiktorno, dehidratacija može pojačati urinarnu inkontinenciju. Zapravo, što manje tečnosti unosite, mokraća je sve koncentrovanija, pa može iritirati bešiku i samim tim pojačati inkontinenciju.

Često se urinarna inkontinencija ispoljava samo u „stresnim“ situacijama: prilikom kijanja, kašljanja, smejanja, naglog fizičkog napora… Drugi često oblik je „nemogućnost zadržavanja“ – jaka potreba da se mokri, češće nego obično. U ovom slučaju, veliki problem nastaje ako je toalet predaleko…

Kako postoje različiti uzroci i različiti načini ispoljavanja, tako su i terapije različite. Nekima će pomoći antibiotici, nekima vežbe, nekima promena ishrane. Mnogi se stide da se obrate lekaru sa ovakvim problemom. Ipak, mi apelujemo da se konsultujete sa lekarom da ne biste napravili sebi veći problem.

Nismo li se dogovorili? Nema tabua! Zdravlje treba da vam bude uvek na prvom mestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *