Vaginalne infekcije

multi-gyn

O značaju intimne higijene suvišno je govoriti, ali nije zgoreg da se s vremena na vreme podsetimo o tome šta sve može da nas zadesi ako zapostavimo intimnu regiju…
Upala, svrab i neprijatan miris samo su neki od simptoma vaginalnih infekcija. Iako su ovo uobičajeni simptomi, infekcije se među sobom razlikuju, kao i načini na koji se one tretiraju.

Gotovo svaka žena je u nekom trenutku iskusila neki vid infekcije. Te infekcije su poznate kao vaginitis. Postoje tri osnovna tipa:

  1. Bakterijska vaginoza – najčešći tip vaginitisa. „Prijateljska“ bakterija laktobacil je nastanjena u vaginalnoj sredini. Kada se smanji prisustvo ove dobre bakterije, dolazi do bakterijske vaginoze. Nije do sada tačno poznato zašto se ono smanjuje, ali se vaginoza tretira tako što se nadomešćuje prisustvom drugog tipa bakterije – najčešće gardenerelom. Kod vaginoze je primetan neprijatni miris i pojačan sekret.

  2. Bakterijska vaginoza – najčešći tip vaginitisa. „Prijateljska“ bakterija laktobacil je nastanjena u vaginalnoj sredini. Kada se smanji prisustvo ove dobre bakterije, dolazi do bakterijske vaginoze. Nije do sada tačno poznato zašto se ono smanjuje, ali se vaginoza tretira tako što se nadomešćuje prisustvom drugog tipa bakterije – najčešće gardenerelom. Kod vaginoze je primetan neprijatni miris i pojačan sekret.

  3. Trihomonijaza – od sve tri, trihomonijaza je karakteristična po tome što je jedina koje se isključivo prenosi putem seksualnog odnosa. Trihomonijazu izaziva jednoćelijski parazit trichomonas vaginalis i prenosi se sa partnera na partnera tokom odnosa. Trihomonijazu karakterišu crvenilo, svrab, a neke žene se suočavaju i sa bolom tokom mokrenja.

U ostala stanja i infekcije ovom prilikom dodali bismo i hlamidiju – polno prenosivu bolest koja dovodi do crvenila u vaginalnom predelu, a mnoge žene koje su se zarazile njome iskusile su i krvarenje tokom seksualnog čina. Stručnjaci upozoravaju da bi žene trebalo da se jednom godišnje testiraju, budući da ova bolest može da dovede do značajno smanjenje plodnosti.

Neinfektivni vaginitis se dešava pri situacijama kada koža oko vagine postane osetljiva na tampone, kreme, šampone i dr. Vulvodinija je stanje kod žena koje se suočavaju sa hroničnim bolom vulve.

Svi ovi simptomi se mogu tretirati, ali je važno da prepoznate problem sa kojim se suočavate – kada ga uočite, i da ga tretirate na pravi način!

Među našim proizvodima mi vam preporučujemo liniju za intimnu negu – Multi Gyn! Ovaj brend ne sadrži parfeme, sapune niti konzervanse.

Pogledajte sve proizvode OVDE i ne zaboravite da svaka žena zaslužuje kvalitetnu i prirodnu intimnu negu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *