Vaginalni bol

Vaginalni bolDa li ste nekada osetili vaginalni bol?

Vaginalni bol je tegoba koja može biti bezazlena, ali može biti i vrlo ozbiljna. Zbog ovoga nikad ne treba zanemarivati vaginalni bol, jer neće sam od sebe prestati, već treba hitno reagovati, otkriti uzrok i otkloniti ga.

No, pre toga, evo nekih razloga zbog kojih su mogući takvi bolovi ili nelagodnosti.

9 razloga za vaginalni bol

1. Infekcija

Najčešće je to vaginalna gljivična infekcija, ili vaginitis. Ova infekcija može da izazove ekstremni bol i iritaciju u predelu vagine. Ovaj bol možete da razlikujete od bilo kog drugog po tome što dok imate gljivičnu infekciju, osećate bolove i za vreme mokrenja i za vreme seksa. Osim toga, pojavljuje se i sekret svetle boje i neuobičajeno krvarenje.

Posavetujte se sa Vašim ginekologom vezano za terapiju.

2. Porođaj

Ako ste imali normalan vaginalni porođaj, velika je verovatnoća da će se bol od porođaja zadržati još neko vreme.

Možda mislite da je ovo normalno, ali ako se nastavi i produži više od nedelju dana, što pre idite na pregled.

3. Hirurška intervencija

Ako ste imali bilo kakvu karličnu hiruršku intervenciju, osećaćete vaginalni bol nekoliko nedelja, dok rane ne zarastu i konci ne budu uklonjeni.

Nikako se nemojte češati ili trljati bolno mesto dok ne zaraste.

4. Trauma

Ako ste doživeli seksualno nasilje, onda ćete verovatno imati dugotrajan vaginalni bol.

Obavezno se obratite lekaru za pomoć.

5. Preterana vaginalna higijena

I preterana vaginalna higijena može da dovede do bolova u toj oblasti, zbog učestalog pranja i trljanja. Ispiranje, takođe, može da izazove vaginalne bolove.

Neka pranje svakako bude umereno, nikako ekstremno.

6. Alergije

Ako ste alergični na kondome ili određenu vrstu higijenskih uložaka, postoji mogućnost da osetite vaginalni bol. Osim ovoga, može da se desi da osetite iritaciju ako nanosite neki sprej ili talk na vaginalnu oblast.

Testirajte se na alergije da biste eliminisali ovaj problem.

7. Endometrioza

Vaginalni bol ne treba zanemarivati

Endometrioza je takođe uobičajen uzrok vaginalnih bolova. Ona se desi kada se neko tkivo premesti zbog hirurškog zahvata ili laparoskopije.
Faktor koji razlikuje endometriozu od ostalih tipova vaginalnih bolova je obilno menstrualno krvarenje, pa čak i probleme sa plodnošću.

Posavetujte se sa svojim ginekologom vezano za rešenje problema.

8. Vaginizam

Vaginizam je nemogućnost da bilo šta unesete u vaginu. Tako da je osnovni faktor za prepoznavanje vaginizma u tome što osećate strah i ekstremni bol samo kada pokušavate da nešto unesete u vaginu. Ovo može da bude i dok stavljate tampon, ženski kondom ili čak za vreme penetracije.

Uzroci vaginizma mogu biti psihička ili fizička trauma, a leči se najčešće jednostavnom terapijom.

9. Kancer

Vaginalni kancer takođe može da izaziva bol u vagini. Međutim, ovaj bol prati i neuobičajeno vaginalno krvarenje. Takođe, možete da osetite i karakterističnu izraslinu u predelu vagine.

Ako se to desi, obavezno se što pre pregledajte.

Ovi uzroci su nešto što svaka žena treba da zna. Mi smo sačinili elektronsku knjigu koja sadrži sve što žena treba da zna o intimnoj higijeni, o svojoj vagini i najčešćim vaginanlim tegobama i rešenjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *