Vaginalni porođaj ili carski rez? Za i protiv

porodjaj

Porođaj! Uvek aktuelna i tema oko koje možemo stalno da diskutujemo.

Hiljade misli se roje po glavi budućim mamama, naročito kada ih (gotovo pa svi) zamaraju pitanjima i često ,u potpunosti nenaučno zasnovanim razmišljanjima, o tome kako treba da se porode.

Ideja je da ovaj blog počnemo „dilemom svih dilema“ koja se tiče porođaja – kako se poroditi, odnosno da li je bolji vaginalni porođaj ili carski rez? Hajde da pogledamo na jednom mestu argumente za i protiv.

Vaginalni porođaj je prirodan, u pravom smislu te reči. Telo je „kreirano“ za ovakav način donošenja bebe na svet.

Kada se žena porađa vaginalnim putem, ona dobija izuzetnu snagu, da bi istom izučestvala u procesu porođaja. Posle vaginalnog porođaja, oporavak je brži i pojava post porođajnih bolova je manja.

Istraživanja su takođe utvrdila da je kod beba rođenih vaginalnim putem smanjen rizik od respiratornih problema, jer se prolaskom kroz vaginalni put kroz bebino telo otpuštaju supstance koje pomažu bebi da se oslobodi amnionske tečnosti. Tako pristiglim bebama brže „proradi“ disajni sistem.

Takođe, bebe koje su prošle kroz porođajni kanal imaju mnogo manju pojavu alergija, intolerancije na laktozu ili astmu, jer su prolaskom kroz vaginu bili izloženi dobrim bakterijama.

A kada se žena porodi vaginalnim putem, brže se uspostavlja laktacija, što joj daje priliku da se čim pre veže sa novorođenčetom.

Kod vaginalnog porođaja postoje i rizici. I nije ih malo: laceracija perineuma (mada je većina vaginalnih porođaja u potpunosti predvidiva i bezbedna), ovakav porođaj povećava mogućnost prolapsa karličnih organa, pojava urinarne inkontinencije, bolovi perineuma, može doći do fizičkih povreda novorođenčeta (modrice, luksacije ekstremiteta), anksioznost kod porodilje itd.

Što se tiče carskog reza – ovaj način se smatra manje stresnim za porodilju, budući da se ceo proces planira dosta unapred, pa buduće majke imaju osećaj konrole. Carskim rezom se izbegavaju prenešene trudnoće.

Planiranim carskim rezom se zaobilaze komplikacije kao što su povrede unutrašnjih organa i karličnog dna. U slučaju polno prenosivih bolesti, rizici prenošenja na bebu su znatno smanjeni uz carski rez.

E sad, uz carski rez boravak u bolnici je znatno duži, jer to spada u abdominalnu hirurgiju koja je sklona komplikacijama. Može se izgubiti više krvi tokom procesa, te je neretko neophodna i transfuzija. Kod planiranog carskog porođaja postoji rizik od prerano rođene bebe(ukoliko procena starosti nije adekvatna), respiratorni problemi su češći kod beba rođenih ovim putem. A za slučaj da želite da rađate više dece – trebalo bi da dobro razmislite o ponovnom carskom rezu kao i postojanju većeg rizika od pojave placenta previa u budućoj trudnoći – odnosno situaciji kada placenta raste u materici i delimično pokriva otvor grlića materice, ili placenta accreta – kada se placenta pribije suviše u zidove materice.

Šta Vi kažete na ovu temu? Pišite nam Vaše mišljenje ili lična iskustva. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *