Veštačke vagine

cellsČetiri vagine napravljene u laboratoriji su uspešno ugrađene u 4 pacijentkinje, i do današnjeg dana su pokazale sasvim normalnu funkcionalnost – uzbuđenje, vlaženje, orgazam… Ovi veštački organi su se sa ostatkom tela stopili povezujući se krvnim sudovima i nervima, omogućivši na taj način normalan seksualni život ženama koje su rođene sa, kako se ranije verovalo, neizlečivom bolešću.

 

U pitanju su četiri pacijentkinje obolele od kongenitalne malformacije zvane Milerijanska ageneza (ili MRKH sindrom), kod koje u toku formiranja genitalnog trakta izostane formiranje materice, dok vaginalni kanal može biti veoma skraćen, oštećen ili može potpuno izostati.

Žene sa ovim sindromom ne mogu uživati su seksu, niti imati potomstvo.

Ipak, transplantacija koja je izvršena na Wake Forest School of Medicine pre više od 6 godina, ne samo da je pružila ovim ženama mogućnost da vode normalan seksualni život, već je dala nadu da će naučna dostignuća u budućnosti otkriti i rešenje za njihovu neplodnost.

“Laboratorijska vagina”, napravljena je od ćelija pacijenta koje su gajene kako bi formirale tanke slojeve različitih tkiva koja učestvuju u izgradnji vagine. Zatim su ova tkiva ručno “šivena” u oblik koji će anatomski odgovarati pacijentu.

U toku 6-8 godina nakon implantacije ovakvog polnog organa, pacijentkinje su dolazile na kontrole, uziman im je bris, uzorci tkiva, popunjavale su upitnike, ali i živele normalan život mlade žene u reproduktivnom periodu. Pokazalo se da se novo vaginalno tkivo sasvim lepo “primilo”, da nije došlo do odbacivanja i da se ćelije normalno regenerišu i nakon resorpcije šavova i potpunog nestajanja implantiranih listića tkiva.

Evo kako se to radi… za one koji hoće da probaju u kućnoj radinosti:

Reference

Fotografija: kaibara87 / Foter / CC BY 2.0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *