Vreme za sebe: leči stres i čuva zdravlje

Vreme za sebeVreme za sebe ne upisujete u svoj dnevnik, ali mora biti u vašoj svesti. To ne znači ne raditi ništa, već ne morati da radite nešto. Da samo na trenutak niste u obavezi da nešto uradite… deluje jednostavno, ali kako da nađete vremena za slobodne dane? Ili makar za jedan? Zvuči li vam ovo poznato?

U glavi vam odzvanja “Ostavite me na miru!” ali istovremeno zaista želite da budete u centru zbivanja. Ne možete da izađete na kraj sa sukobima interesa? Daću vam nekoliko predloga kako da nađete vremena za sebe u užurbanom životu ispunjenim porodicom, poslom i drugim obavezama, kako da izbegnete stres i bolest, i da čuvate sebe.

Sledite svoje snove

Kako biste provodili vreme kada bi vam neko rekao da imate još samo 2 godine života? Šta su vam zaista prioriteti? Nemojte čekati loše vesti da biste uradili nešto o čemu ste uvek sanjali. Vreme prolazi.  Nećete ni primetiti kada se to dogodilo, a već ćete biti prestari za snove.

Planirajte vreme za lenčarenje

Odvojite vreme za lenčarenjeZaista. Trebalo bi da obezbedite sebi 10% svakog dana u kojem nećete raditi apsolutno ništa, ili ćete raditi samo ono što volite. Poklonite sebi vreme za opuštanje i prikupljanje snage. Gledajte decu kako se igraju, izraze na njihovim licima, grimase koje prave… Prošetajte se kroz park ili šumu i posmatrajte lepotu prirode oko sebe. Dajte sebi vreme, nećete zažaliti.

Poslušajte svoja osećanja

Ako vam neko zatraži da mu učinite uslugu, i jedini osećaj koji se javi bude nevoljnost, recite NE. Ako treba nešto da uradite ali vam se baš sada to ne radi, ostavite za kasnije. Možda čak možete nekome da platite da to uradi umesto vas.

Naučite da u sebi kažete “pa šta!”

Stvari se ne odvijaju kako ste planirali ili su vam deca upravo, u par sekundi, razrušila dnevnu sobu, koju ste – čini vam se – sređivali celo pre podne. Pa šta! Nije smak sveta. Pokušajte da razgraničite važno od nevažnog i da nađete smešnu stranu u takvim situacijama.

Izbacite “da, ali…” iz svog rečnika

Čega se bojite? Uvek postoji rešenje. Nemojte razmišljati negativno, mislite pozitivno i osetićete kako vam se dani menjaju. Recite sebi: “biram da ovo uradim” ili “mogu to uraditi”.

Gledajte na svet iz šire perspektive

Živite život kao deo svojih snova. Posegnite i dostignite svoje ciljeve. Uživajte i budite zahvalni što imate tu mogućnost. Ako su vam ciljevi nedostižni, spustite kriterijume.

Najbitnije u životu je da u njemu uživate. Ne možete se osećati dobro sami sa sobom, ne možete biti lično zadovoljni, ako ne radite ono što volite i ne poklanjate sebi vreme. Ne možete biti zdravi ako živite život bez predaha. Čuvajte se da biste bili tu za one koje volite kada im to bude najpotrebnije.

Pokušajte! Nije tako teško, a znate i sami da ima smisla…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *