Zaposlena majka – kako da povratak na posao ne bude pakao

Povratak na posaoSveže mame, kako se snalazite? Pretpostavljam da se već dosta dugo ne osećate sveže…  S druge strane, posvećenost porodici i deci je verovatno nešto najlepše što ćete ikada raditi. Ipak, ukoliko ste bile zaposlene pre porođaja, možda je došao trenutak kad treba opet da počnete da razmišljate o poslu. Povratak na posao nikome nije mio (čast izuzecima), čak ni posle vikenda ili 10ak dana odmora. A posle godinu dana odsustva može biti zaista zastrašujuć.

Možda će Vam pomoći ovih nekoliko saveta, pa Vam povratak na posao neće biti trauma, već uspeh za pamćenje.

Podsetite se

Obnovite gradivo! U zavisnosti od posla kojim se bavite, to može biti prelistavanje literature, starih rokovnika, projekata, mejlova, a najbolje je da pokušate da napravite spisak svojih starih zaduženja i razmislite na koji način ste ih nekada obavljali.

Saznajte novosti

Ako se privatno viđate sa nekim od kolega, neće Vam biti teško da se, i pre povratka na posao, raspitate o promenama koje su se dogodile u firmi u Vašem odsustvu. U suprotnom, iskoristite prvu pauzu za to. Svašta može za godinu dana da se promeni…

Nađite tempo koji Vam odgovara

Ukoliko je moguće, a mislite da bi Vam značilo, pokušajte da se dogovorite da u prvo vreme radite skraćeno. Ovaj korak je naročito potreban ako nemate bake, deke, ili drugu blisku rodbinu, koja bi priskočila u pomoć i pričuvala dete dok su mama i tata na poslu. Nema mnogo onih koji mogu sebi da priušte bebi-sitera.

Koristite svoje iskustvo i sposobnosti

I same znate koliko je umeća potrebno da se vodi (često smanjeni) kućni budžet, u periodu kada stigne prinova koja troši koliko mama i tata zajedno. Dobro, možda preuveličavam, ali uskoro ću i sama imati priliku da se pokažem na tu temu… Osim toga, koliko je umeća potrebno da se žonglira čuvanje deteta, nespavanje noćima, održavanje kućne i lične higijene kada se dnevno uključuje bar jedna mašina, gomila za peglanje deluje kao da se nikada neće smanjiti, a sudovi se misteriozno pojavljuju i kad ste sigurni da niko nije kročio u kuhinju? Pored ovoga, uspevate da imate i društveni i porodični život? Pa, drage moje, vaše menadžerske sposobnosti su na zavidnom nivou. Upotrebite to na poslu.

Ne prepuštajte se emocijama

Za razliku od kućnog menadžmenta, gde je ne samo dozvoljeno, već i poželjno da se emotivno izrazite, gledajte da na poslu takvih „izliva“ ne bude. Bez obzira da li se radi o odbijenoj promeni koju ste tražili, klijentima od kojih ne možete da radite, ili nekolegijalnosti kolega – sačuvajte emocije za kuću. Nadam se da kod kuće imate nekog ko će Vas saslušati i utešiti, sa kojim ćete moći da nađete drugo rešenje ili barem zaboravite na poslovne probleme.

Gradite samopouzdanje

Kako? Tako što ćete prepoznavati uspehe koje postignete i čestitati sebi. Ako je u pitanju mala stvar, dovoljno će biti da je zapamtite. Ako je u pitanju nešto veće, zašto to ne proglasite povodom za proslavu? Ovo ne znači da treba zaboravljati greške. Na greškama učite, ali ih oprostite sebi. Potrudite se da istu grešku ne ponavljate više puta, u tom slučaju Vam nikakav savet o samopouzdanju neće biti od koristi. 🙂

Ovo su moja razmišljanja i saveti, ono što sam mogla da pročitam, saznam i zaključim, posmatrajući ljude oko sebe. Kad sama budem prolazila kroz to iskustvo verujem da ću imati još mnogo šta da kažem i da se sama sa sobom više neću slagati.

A sada me zanima, kakvo su vaša iskustva bila? Imate li neki savet za povratak na posao?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *