Zašto i kada kosa opada u trudnoći?

Često pišemo o najzahtevnijem zadatku koje jedna žena ima. O blagodetima, lepim stranama, odgovornosti, kao i o neprijatnostima i mogućim ne željenim situacijama koje mogu da zadese jednu trudnicu.

Danas pišemo o opadanju kose. To je normalna pojava.

Koža, kosa i nokti su podložni brojnim fiziološkim, ali i patološkim promenama, kako za vreme trudnoće, tako i nakon porođaja.

Sigurno ste čuli, ili sami primetili, da za vreme trudnoće kosa postaje čvršća i sjajnija. To može biti slučaj kod pojedinih žena zahvaljujući visokom nivou hormona estrogena koji usporava opadanje kose. Klinički vidljive promene objašnjavaju se činjenicom da pod uticajem hormonalnih promena vlas ostaje u svojoj fazi rasta duže nego inače, zbog čega manje kose opada. Kosa, to jest vlas kose, zapravo nije čvršća, nego trudnice jednostavno imaju više kose u poređenju s razdobljem pre trudnoće jer opada manje kose nego što je uobičajeno.

Ipak, s druge strane, veliki broj budućih majki suočava se s pojačanim opadanjem kose tokom trudnoće ili odmah nakon porođaja, što može biti veoma frustrirajuće, posebno ako su do tada imale izrazito bujnu i čvrstu kosu.

Stres može biti jedan od faktora koji dovodi do pojačanog opadanja. Svaka veća promena u organizmu smatra se stresnom. Kod trudnica, taj se uticaj najviše ogleda u prva tri meseca trudnoće, kada dolazi do naglih hormonalnih promena koje su nužne za nesmetan razvoj deteta.

Ali i poremećaji štitne žlezde takođe mogu dovesti do ove pojave, odnosno najčešće su u pitanju hipertireoza i hipotireoza (odnosno, višak i manjak tiroidnih hormona).

Hipotireoza je malo češća i procenjuje se da zahvata dve do tri od 100 trudnica. Uz simptome poput umora, grčeva i opstipacije, dolazi i do pojačanog opadanja kose uz promenu kvaliteta same vlasi. Kako su te promene relativno očekivane i kod trudnica koje nemaju poremećaj rada štitne žlezde, često je teško samo na osnovu simptoma ukazati na poremećaj rada ove žlezde.

Kako bi se utvrdio poremećaj rada štitne žlezde kao jedan od uzroka pojačanog opadanja kose, svakako je nužno odrediti nivo hormona, što je danas uobičajena praksa pre, tokom i nakon trudnoće.

I gvožđe, odnosno manjak istog, može dovesti do opadanja. Anemija, prouzrokovana manjkom gvožđa, dovodi do stanjivanja vlasi i proređenja vlasišta, uz ostale simptome poput umora, ubrzanog pulsa (tahikardije) i glavobolje.

U slučaju manjka gvožđa, koji se lako da otkriti na osnovu krvnih nalaza, nužna je terapija u vidu suplemenata ishrani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *