Zašto je jod važan?

Jod je našem organizmu pre svega potreban u malim količinama. Ali i takav, on je zaista izuzetno važan!

Jod pribrajamo u skup elemenata u tragovima koji su u malim količinama izuzetno potrebni našem organizmu za odvijanje metabolizma. Jedinstven je među mikroelementima jer je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde potrebnih svakoj stanici našeg tela.

Štitna žlezda sadrži visoku koncentraciju joda jer njeno tkivo ima posebnu sposobnost privlačenja, čuvanja, koncentrisanja, kao i otpuštanja joda. Neretko, štitna žlezda se naziva i pumpom za jod jer može da koncentriše jone joda unutar svojih folikula, zbog čega je njihova koncentracija u žlezdi i do 20 puta veća nego u krvi.

Organizam jod prima gotovo isključivo putem vode i hrane.

Jod se apsorbuje u tankom crevu kao jodid, koji stiže u ćelije štitne žlezde i njene folikule, gde pomoću enzima peroksidaze prelazi u elementarni jod (tačnije, dolazi do oksidacije), vezuje za belančevinu (tireoglobulin) i akumulira u obliku hormona T3 (trijodtironina) i T4 (tiroksina).

Odakle dolazi jod? Budući da je morska voda bogata jodom, dobri izvori joda u prehrani su namirnice iz mora: riba, plodovi mora, alge i morske trave. Joda takođe ima i u jajima, mesu, mleku i mlečnim proizvodima, gljivama, pšeničnim klicama, lisnatom povrću, mahunarkama i dr.

Da rezmiramo zašto je tačno značajan za nas i naš organizam:

  • učestvuje u regulaciji metabolizma;
  • jača otpornost organizma;
  • podstiče mršavljenje razgradnjom viška masti;
  • podstiče rast i razvoj (povećane potrebe imaju deca, trudnice, sportisti);
  • obnavlja energiju tela;
  • poboljšava mentalnu higijenu;
  • smiruje nervni i oslobađa od napetosti;
  • održava zdravlje kose, kože i noktiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *