Zašto u ishranu treba da uvrstimo beli luk?

Kada se pomene beli luk, mnogi prevrnu očima zbog specifičnog mirisa koji ostaje satima nakon konzumacije.

Ali, prosto ne možemo osporiti sve zdravstvene koristi koje beli luk u ishrani donosi našem organizmu! Ima ih mnogo, a mi ćemo u ovom blogu da izlistamo one najvažnije:

  1. Sadrži jedinjenja sa brojnim lekovitim svojstvima

Možda je najpoznatija od njih poznata kao alicin. Međutim, alicin je nestabilno jedinjenje koje je samo ukratko prisutno u svežem belom luku nakon što je isečen ili izdrobljen. Ostala jedinjenja koja mogu igrati ulogu među zdravstvenim koristima belog luka uključuju dialil disulfid i s-alil cistein. Ova sumporna jedinjenja iz belog luka ulaze u organizam iz probavnog trakta i putuju po celom telu, gde pokazuju svoje moćne biološke efekte.

  1. Visoko hranljiv, uz malo kalorija!

Sadrži veliku količinu mangana, vitamina B, vitamina C, selena i vlakana. U manjim ili većim tragovima sadrži gotovo sve što je neophodno našem organizmu!

  1. Bori se sa vama protiv prehlade

Beli luk provereno pomaže u jačanju imunog sistema. Jedno istraživanje ukazuje da dnevni unos belog luka smanjuje broj prehlada za čak 63%!

  1. Snižava krvni pritisak!

Povišeni krvni pritisak, odnosno hipertenzija, jedan je od glavnih uzročnika kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja ukazuju da suplementi koji sadrže beli luk značajno utiču na smanjenje krvnog pritiska kod ljudi sa povišenim krvnim pritiskom. Štaviše, jedna studija je pokazala da je ekstrakt belog luka bio jednako efikasan kao i lek Atenolol!

Imajte u vidu da doze suplementacije moraju biti prilično velike kako bi se ostvarili željeni efekti.

  1. Pomaže pri detoksikaciji od teških metala u telu!

U visokim dozama pokazalo se da sumporna jedinjenja u belom luku štite od oštećenja organa od toksičnosti teških metala.

Četvoronedeljno istraživanje kod zaposlenih u jednoj fabrici automobile (u kojoj je prisutno preterano izlaganje olovu) otkrilo je da beli luk smanjuje nivo olova u krvi za 19%.

Takođe je ova konzumacija smanjila i mnoge kliničke znakove toksikacije, uključujući glavobolju i povišeni krvni pritisak.

Beli luk se može lako uključiti u ishranu i apsolutno ukusan I koristan 😊

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *