Zdrava creva za zdrav organizam

Tokom proučavanja hroničnih bolesti, lekari su ustanovili da je svakoj, bez obzira na stepen i deo tela koji zahvata, zajedničko jedno stanje – upala. Zato se fokus pomerio na borbu protiv upale, što je mnogima zaista ublažilo nelagode. Ali, pojedini lekari/naučnici su se odlučili iza još jedan korak dalje i da prouče šta uzrokuje upalu, koja je, na kraju krajeva, ipak „samo“ prvi simptom bolesti.

A šta onda uzrokuje upalu?

Ustanovljeno je da je vrlo često u pitanju, verovali ili ne, probava!

Možda će vas iznenaditi – ali jedan naučnik je ustanovio da je izvor brojnih oboljenja, od karcinoma, autoimunih bolesti, nesanice, sve do dijabetesa, artritisa moguće naći u oštećenim ili iziritiranim crevima.

Čak se i uzrok hroničnog umora ili npr. neprijatnih telesnih mirisa može povezati sa poremećenom funkcijom creva.

Creva su do te mere bitna da se čak nekad kaže da čovek ima dva mozga – jedan u glavi, drugi u crevima!

Štaviše, kada bismo izolovali neurone iz creva i stavili ih na gomilu, oni bi činili masu neurona veću od onih u našoj glavi! I ne samo to, čini se da je „mozak“ u našim crevima znatno aktivniji od mozga u glavi pri proizvodnji neurotransmitera. Serotonin, neurotransmiter odgovoran za osećaj sreće i zadovoljstva se uglavnom proizvodi u crevima – zapravo, oko 90%!

Uz tu aktivnost, „mozak“ u crevima pomaže intuiciji, komunicirajući kroz „osećaje“. Te osećaje u telu električno stvaraju neuroni u crevima. Zato se opisuju kao osećaji “duboko iz utrobe”. U pitanju je paralelan, snažan osećaj spoznaje. Slušanje vlastite utrobe jedna je od najvažnijih lekcija koju možete naučiti i time pomoći vašem zdravlju!

Zdrava crevna flora presudna je za dobar imunitet, pa i za obranu od najrazličitijih mikroorganizama i prehlade. Osoba sa zdravim imunim sistemom i crevnom florom retko oboljeva od hroničnih i autoimunih bolesti.

Najvažnije čime treba da ovladate je održavanje čistoće creva – to je i preventiva za razvoj bolesti, ali i pomoć u izlečenju.

I, kao što smo u više navrata pisali, i ovde hrana ima presudnu ulogu! O korisnim namirnicama i kombinacijama smo već pisali, a očekujte i detalje u narednim blogovima. Creva su do te mere bitna da se čak nekad kaže da čovek ima dva mozga – jedan u glavi, drugi u crevima! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *