Ženski kondom – dobre i loše strane

Pokušala sam da nađem u par apoteka ženski kondom. Baš da vidim da li se to kod nas prodaje. Nisam ih našla. Nastaviću dalje potragu, pa vam javljam ishod. Možda će u nekom trenutku početi da se prodaju kod nas, iako deluje kao da ideja neće zaživeti.

Šta je ženski kondom?

Ženski kondom je sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. To je cev, možda možemo čak i da je nazovemo kesicom, sa dva fleksibilna prstena na oba kraja – na zatvorenom i na otvorenom kraju. Postavlja se u vaginu pre seksualnog odnosa. Prsten na zatvorenom kraju onemogućava da kondom ispadne, dok je prsten na otvorenom kraju zadužen za sprečavanje upadanja kondoma u vaginu u toku odnosa.

Zbog čega je ženski kondom dobar?

Prvenstveno – ženski kondom predstavlja najpouzdaniju zaštitu od virusnih infekcija kao što su herpes ili HPV, zato što pokriva veću površinu vagine, uključujući i velike usne. Druga pozitivna strana ženskog kondoma je da žena ima potpunu kontrolu nad njegovim korišćenjem – muškarac se u toj priči ne pita mnogo (osim zapravo odbijanja da ima odnos, ako ne želi sa kondomom, a i to je vrlo dobra zaštita od bolesti…). Ženski kondom može se staviti i nekoliko sati pred odnos, nije potrebna erekcija kao kod muškog kondoma, a nije ga potrebno vaditi odmah nakon odnosa. Takođe, osobe koje su imale priliku da ovu vrstu zaštite probaju, tvrde da je „neupadljivost“ ove vrste kondoma mnogo veća nego kod uobičanih, muških kondoma, tj. da je osećaj mnogo bliži nezaštićenom odnosu. Zatim, ženski kondom je izrađen od poliuretana ili sintetičkih nitrila, a tek novije varijante su rađene od lateksa. Osim ovih poslednjih, ovakve kondome mogu koristiti i osobe alergične na lateks.

Zbog čega je ženski kondom loš?

Za početak – zbog cene. Ženski kondom je 2-3 puta skuplji od muškog. Postojali su apeli na mnoge zdravstvene organizacije širom sveta da je potrebno kupiti veće količine ženskih kondoma kako bi im se cena smanjila, ali to do sada nije urodilo plodom. Zbog visine cene, rađeni su testovi na mogućnost višekratne upotrebe ovih kondoma, ali ne postoje još uvek jasni rezultati, niti precizne studije koje bi ukazivale na benefit ovakve upotrebe. A i zvuči malo gadno, zar ne? Pored toga, upotreba ženskog kondoma mora da se nauči, a nisu sve žene vične ovakvom učenju. Još jedna loša strana je zvuk. Kažu da se prilikom korišćenja čuje neki zvuk šuškanja, pucketanja, karakterističan za poliuretanske materijale, pa to mnoge parove malo „spusti“. Ovo se ne čuje kod lateks varijante, ali onda – ne postoji ni benefit korišćenja kod ljudi koji su na lateks alergični. Njegova glavna pozitivna osobina – pokrivanje većeg dela vaginalnog otvora, pa samim tim i bolja zaštita – zapravo predstavlja još jednu od loših osobina, jer kvari estetiku naše intimne regije.

Da li ste vi probale?­

Da li biste ga koristile?

Čim nađem gde ima da se kupi – javljam!

Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *