Značaj omega 3 masnih kiselina (i za bebe)!

Omega 3 masne kiseline su veoma bitne jer imaju značajan uticaj na zdravlje našeg organizma sa posebno pozitivnim uticajem na mozak.

Zapravo, mali broj suplemenata je proučen kao što je to učinjeno sa omega 3, pa vam predstavljamo niz naučno dokazanih zdravstvenih blagodati ovih jedinjenja.

Mogu pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti, poboljšavaju zdravlje oka, snižavaju trigliceride i krvni pritisak, imaju antiinflamatorno dejstvo, mogu redukovati mast u masnoj jetri, mogu da poboljšaju zdravlje kostiju i zglobova, mogu ublažiti menstrualne bolove, poboljšati san, dobre su za kožu.

Izdvojili bismo da omega 3 poboljšavaju razvoj mozga u toku razvoja ploda (tokom trudnoće) i kod beba, a mogu smanjiti rizik od pojave astme kod dece.

Na vrste masnih kiselina prisutnih u majčinom mleku utiče majčina ishrana. Na primer, kada su žene u laktaciji uzimale dodatak ishrani koji sadrži 400 miligrama morskog omega-3 DHA, njihovo majčino mleko je sadržalo 123% više DHA od majčinog mleka žena koje su uzimale placebo! DHA (skraćeno od dokozaheksaenoinska kiselina, jedna od tri vrste omega 3 masnih kiselina) je presudna za pravilan razvoj mozga.

Unos DHA povezan je sa poboljšanim mentalnim i psihomotornim razvojem. Jedno istraživanje koje je obuhvatilo 92 beba do jednog meseca dojenja koja su isključivo dojena (ili su dojena većinu vremena) otkrilo je da su odojčad žena koje su konzumirale veće količine omega 3 masnih kiselina imala veći volumen mozga u određenim regionima frontalnog korteksa i corpus callosum (područja mozga koja su uključena u svest, komunikaciju, pamćenje, pažnju i integraciju motoričkih, senzornih i kognitivnih performansi između moždanih hemisfera).

Da sumiramo – omega 3 masne kiseline su izuzetno važne za dobro zdravlje.

Unos ovih jedinjenja kroz adekvatnu ishranu je najbolja opcija (npr. konzumacija ribe bogate masnim kiselinama dva puta sedmično). Ukoliko ne unosite dovoljne količine ribe, razmotrite unos kroz suplemente koji sadrže omega 3 masne kiseline.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *