Beba i sunce

beba-i-sunceSećam se kad smo bili mali, puštali su nas da se igramo po suncu po ceo dan. Mazali nam zaštitne kremice tu i tamo, ali smo goreli… vrlo smo goreli. Naročito ja, koja imam osetljivu kožu na kojoj se skoro svakog leta, do neke 11. godine, javljao osip nakon preterane izloženosti suncu. Kad smo bili mali, sunce je bilo zdravo. Sve se lečilo suncem. Ali, izgleda da se vremena menjaju…

Osim što sam iz godine u godinu u apotekama i prodavnicama viđala sve veće zaštitne faktore, na fakultetu su nas učili neke stvari koje su me dosta zabrinule. Kao prvo, ako ste goreli na suncu u detinjstvu, veća je verovatnoća da obolite od raka kože, čak i ako ste se od onda uvek čuvali. Blago meni. Osim toga, preparati koji su ranije korišćeni, štitili su samo od jednog dela spektra sunčevog zračenja, UVB, dok je UVA slobodno prodirao do kože. Dugogodišnjim ispitivanjem ispostavilo da je taj drugi deo spektra opasniji: iako ne izaziva opekotine, povećava verovatnoću dobijanja melanoma. Danas se i dalje mogu naći kreme koje štite samo od UVB zračenja, a ukoliko štite i od UVA ovo je jasno naznačeno na ambalaži. Još jednu stvar su nas učili na fakultetu: da bi krema za zaštitu od sunca zaista ispoljavala SPF (Sun Protection Factor) koji je naveden, ona bi morala biti naneta u sloju debljine (ako se dobro sećam) jedan milimetar. Takođe, koža vremenom upije deo, potrebno je mazati se na svakih par sati, kao i uvek posle kupanja (čak i ako na kremi piše da je otporna na vodu). Ovo znači da je zaštita uvek manja od navedene.

Zašto vam sve ovo pišem? Pa zato što se danas insistira na tome da bebe budu zaštićene od direktnog sunčevog zračenja do šestog meseca čak i zimi, a nakon šestog meseca smete da ih pustite da se malo igraju na suncu. Naravno, namazane visokim zaštitnim faktorom, obučene u laganu odeću koja pokriva sve osetljive delove kože. Čak i za bebe starije od 6 meseci preporuka je da se od sredine aprila do sredine septembra ne izvode na direktno sunce između 11 ujutru i 3 popodne, pa čak da se ovo vreme izbegava i ranije ili kasnije u godini, ukoliko je vreme lepo, evo kao danas.

Najbolje je da bebici mažete kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) preko 15. Kupujte dečije kremice koje su prilagođene njihovoj osetljivoj koži. Uvek prvo probajte da namažete vašoj bebi malu količinu kreme, da proverite da nema reakciju na neki od sastojaka. Nanesite kremicu pola sata pre izlaska na sve delove tela koji su izloženi suncu, i ponavljajte nanošenje na svakih par sati. Iako je za nas, odrasle, važno da krema ne ostavlja bele tragove (a nove nanotehnologije su nam omogućile vrlo visoke zaštitne faktore u providnim kremama), za bebice je često bolje da je krema bela ili obojena, kako bismo bili sigurni da nismo ni jedan deo kože propustili.

Važno je i da ih zaštitite odećom, suncobranom, kapicom… Iako možda deluje kao preterivanje, obucite svojoj bebici laganu majčicu dok se brčka u bazenu ili moru. Na ovaj način izbeći ćete da joj izgore ramena (jer ona najlakše gore zbog osetljive kože i zgodne pozicije za sunčevo zračenje). Znate i sami kako se u vodi lako gori. Pazite naročito ako idete u vožnju brodićem/čamcem: refleksija sa površine vode dodatno pojačava efekat sunca. Kapice bi trebalo da pokrivaju, ne samo glavu – zbog sunčanice, već i uši i vrat. Kačketići izgledaju slatko, ali je bolje da im stavite kapicu sa širokim obodom. Kupite suncobran ili nadstrešnicu za kolica. Postoje i univerzalni zaštitni materijali koji se lako montiraju na bilo koja kolica. Gledajte da i u kolima postavite zaštitu od sunca na “bebin” prozor.

Moja beba strašno plače kad joj sunce ide u oči. Ovo se dešavalo pola zime, kao i sada, na proleće, pa ću morati da mu kupim naočarice za sunce. Ovo nije šala, sunce zaista može oštetiti oči bebi. Postoje male naočare, specijalne za bebe, sa gumenom trakom (kako ih ne bi smakli sa glave istog trenutka, već da se malo pomuče)… Održavajte  naočare čistim i stavljajte joj ih kada ih stavite i sebi na oči. Najbolje kada ste već napolju, jer bebe umeju da se uspaniče kada im se odjednom smrkne.

Biti na suncu je divno, naročito kada smo ga se svi tako uželeli posle duge zime. Ali vodite računa o zdravlju vaše bebice, kada već sada znamo mnogo više nego što su naši roditelji znali.

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *