Čaša vina tokom trudnoće? Ne, nikako!

Trudnica
Photo credit: Charlie Davidson / Foter / CC BY-ND

U našem narodu opšte su poznata lekovita svojstva rakije. Prema starim verovanjima, trebalo bi da popijemo jednu ujutru, našte srca, da se razbudimo; jednu pred ručak, da poboljšamo apetit; jednu kada je napolju hladno, da se zagrejemo; jednu, dve, tri i više kada dođu gosti, kao znak dobrodošlice i gostoprimstva. Rakiju koristimo i za skidanje temperature, dezinfekciju, sterilizaciju, jačanje imuniteta, a od milošte smo od nje napravili i čuveni Šumadijski čaj. Nema šta, rakija je čudotvorni napitak.

U skladu sa ovim verovanjima, alkohol zauzima važno mesto u srpskom domaćinstvu, bila to čašica rakije, čaša piva ili vina. Svaka proslava podrazumeva da će se ponešto i popiti, a i skoro je nezamislivo otići na slavu i nazdraviti domaćinu čašom vode.

Kada vas period slava i praznika zatekne u drugom stanju, muke da izbegnete poneku čašicu postaju još veće. Često ćete čuti bake, deke, i sve one koji još uvek žive u “onom njihovom vremenu”, kako vam ništa neće biti od pola čaše piva i kako je njihova majka pila jednu rakiju svakog dana pre doručka dok ih je nosila, pa vidite kako njima ništa ne fali.

Ovakve tvrdnje su poslednjih par godina dobijale podršku i iz medija koji su iza naslova “Do dva pića nedeljno u trudnoći ne štete razvoju deteta” iznosili zaključke modernih studija kako se na deci majki koje su tokom trudnoće umereno unosile alkohol, ne primećuju razvojni problemi. U skladu sa ovim nalazima, opšte preporuke su podrazumevale da trudnice ne treba da konzumiraju alkohol u prvom tromesečju, a da zatim mogu jednom do dva puta nedeljno da popiju jednu alkoholnu jedinicu, odnosno jednu čašu vina ili jednu malu čašu piva.

Istina je da je nemoguće predvideti kakav će uticaj imati ta čaša vina na vašu bebu. Kapacitet tela da obradi alkohol i učini ga netoksičnim je vrlo individualan i ne može se generalizovati. Zato se danas lekari slažu da generalizacije ovog tipa mogu da donesu više štete nego koristi.

Činjenica je da lekari ne mogu sa sigurnošću predvideti koja je to količina alkohola koju možete unositi tokom trudnoće, a da ne dovedete svoju bebu u opasnost. Kod nekih žena to je zaista dve čaše vina nedeljno, dok je kod drugih mnogo manje. Zato su predstavnici Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje dece, kao i stručnjaci sa Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo, pre par nedelja objavili unapređene smernice za ginekologe-akušere i sve zdravstvene radnike koji se bave trudnicama. Preporuka jeste da se tokom trudnoće ne konzumira alkohol, ni u najmanjim količinama.

Da, dobro ste pročitali. Nimalo. Uopšte. Ništa.

Ne treba piti alkohol tokom trudnoće
Photo credit: Remko van Dokkum / Foter / CC BY

Razlozi za ovakvo ograničenje su brojni. Alkohol može izazvati pobačaj, mrtvorođenje, prevremeni porođaj, kao i postporođajne komplikacije. Ovde se spisak ne završava. Jedan od najtežih poremećaja koji se uočava kod novorođenčadi majki koje su konzumirale alkohol tokom trudnoće jeste fetalni alkoholni sindrom (FAS). Ovaj poremećaj uslovljava usporen rast kod dece, izmenjene crte lica, anomalije srca i bubrega, problem sa skeletom, promene u građi mozga, otežan psihički razvoj, poremećaje u ponašanju ili mentalnu retardaciju. Često se simptomi ni ne ispolje na novorođenčetu, već se razviju tokom odrastanja. Ovakvo pogubno dejstvo alkohol ostvaruje sprečavanjem dopremanja kiseonika fetusu, što izaziva brojna oštećenja na različitim organima, a naročito na nervnom sistemu.

Dakle, drage moje trudnice, zamenite vino sokom od višanja i zapamtite – jedna čašica rakije, ma koliko “lekovita” bila, nije vredna rizika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *