Dobar uložak zlata vredi!

dobar ulozakDrage dame, evo još jedne važne teme: higijenski ulošci i šta sa njima? Dobro, svesna sam da to pretežno znate, ali prihvatih se ove teme kao neko ko, srećom, uopšte nikad nije imao problem sa ulošcima. Otkako sam korisnica istih, nisam imala nikakve zamerke na kvalitet onoga što sam u Srbiji mogla da kupim, osim što se ponekad uvrne pa to nije baš zgodno, ali bože moj, takve stvari se dešavaju. I to nema veze sa samim proizvodom. Višegodišnja sam korisnica jednog istog brenda kojeg ovde neću reklamirati. Cenim da većina brendova koji nude uloške na našem tržištu zadovoljava osnovni kvalitet proizvoda. Nikako ne garantujem da to važi za sve što kupite pod neadekvatnim uslovima i za apsolutno svaki brend. Ali, ako niste zadovoljne, svakako eksperimentišite!

Možda to subjektivno i zavisi od toga kakav vam je ciklus tj. kakav je vaš organizam u tom pogledu i što lakši period, to bolje. Naravno, takve stvari se mahom ne biraju, mada, poznato je da korisnice kontraceptivnih pilula imaju znatno lakše i jednostavnije cikluse, no ovde to nije tema.

Ovde ćemo vas podsetiti na neke važne stvari prilikom biranja vašeg uloška.
Stvar koju često zaboravljamo a prilično je opšteg karaktera i odnosi se na sve vaše proizvode koje stavljate „tamo dole“ je:

  1. Vodite računa gde i kako držite stvari koje dolaze direktno u kontakt sa kožom i sluzokožom. Drugim rečima, nikako ne kupujte oštećena pakovanja ili pojedinačno otpakovan proizvod a kad ste ih već otvorile, trudite se da ih ne držite bilo gde, na podu kupatila ili ispod lavaboa, sa drugim stvarima, već odredite neko mesto samo za to, kako bi se sačuvali od zagađenja. Mnogi proizvođači uložaka ne brinu o potrebi za individualno spakovanim proizvodom, u kom slučaju je opasnost od kontaminacije još veća. Znamo da je cena niža, ali nije uvek ona merilo. Drugi, pak, uz pakovanje često nude kutijicu specijalno dizajniranu za nošenje uloška u tašni ili rancu.
  2. Uloške treba da birate prema udobnosti i nameni i pre svega prema onome što vama lično uliva najviše poverenja, ali od objektivnih faktora razmislite o opštem komforu, materijalima, jačini ciklusa, veličini, debljini, alergijama na osnovne ili pomoćne sastojke vašeg brenda kako biste izbegli neprijatnosti. Većina proizvođača navodi da su im proizvodi ultra-tanki. Ukoliko ste aktivne, ovo će vam biti naročito važno.
  3. Materijali: Većina uložaka je višeslojna i sastoji se od najmanje nekoliko kombinovanih materijala. Tu su razna prijatna ili manje prijatna sintetička vlakna, potom, plastični delovi, u boljem slučaju pamuk i kao pomoćna supstanca, lepak. Znamo da počesto ovde nema ni „p“ od prirode koja se u većini reklama spominje, ali ipak obratite pažnju na sve one maslačke i vetriće sa vaših pakovanja jer oni najčešće nešto predstavljaju. Recimo, koliko je vaš uložak vazdušno propustan, da li ima veštačke mirise, kakva mu je opšta absorpcija u kom slučaju treba da pogledate kapljice i ostale simbole koji najčešće vrlo slikovito objašnjavaju o kojoj veličini i količini upijanja se radi, plus tu najčešće stoji opis vašeg ciklusa. Ako znate kakav ciklus očekujete, za koju upotrebu vam uložak služi, sigurno nećete pogrešiti. Ako niste sigurne, bolje uzmite veće i komfornije, pogotovu ako nećete biti u mogućnosti da uložak promenite onako kako se to na većini pakovanja savetuje.
  4. Bez obzira na navedene karakteristike na proizvodu, bitno je da uložak promenite na svakih 4 do 6 sati, mada, možete i ranije ili svakako onda kada osetite da vam komfor popušta. Nećete pogrešiti a možete izbeći potencijalni rizik od infekcija. Sa tamponima su vezani još veći rizici pa se tu savetuje naročit oprez.
  5. Krilca su izuzetno važan deo uloška! Što su veća, to je bolje jer se izbegava uvrtanje, lepljenje i fiksiranje je jednostavnije.
  6. Prilikom nošenja uložaka, vlažnost u vašoj intimnoj regiji skače za vrtoglavih 85% čineći kožu podložnom infekcijama. Važno je da koža diše! Takodje, istraživači su našli čak 107 bakterija po svakom mm2 površine upotrebljenog uloška! Da li znate kakav je to „sjajni rasadnik“?! Takođe, imajte u vidu da se vaš prirodno kiseli pH vagine menja u toku menstruacije, pa je vrlo lako narušiti zdravu ravnotežu vaginalne flore.
  7. Obavezno operite ruke! Ali, za kraj, najvažnije je da nikako ne zanemarite simptome kao što su: blaga groznica, spoljna iritacija genitalija, tup bol u donjem stomaku, povraćanje, osip po telu, urinarne infekcije i sve u svemu, sve što povezujete sa pogrešnim izborom uloška.

Budite srećne i vesele i neka uložak bude vaš prijatelj i saveznik! Do sledećeg pisanja, pozdravlja vas

Milica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *