Istražujemo: da li talk izaziva rak jajnika?

Talk
Photo credit: Au Kirk / Foter / CC BY

Nekada davno, talk je sadržao velike količine azbesta i samim tim predstavljao veliku pretnju po ljudsko zdravlje. Sedamdesetih godina prošlog veka u svetu je zakonom regulisano da talk ne sme sadržati azbest, što je ovaj prah vratilo na sam vrh lestvice najkorišćenijih proizvoda u porodicama sa bebama i malom decom. Osim za bebine guze, talk u velikoj meri koriste starije dame kao efikasno sredstvo za upijanje znoja; kao i devojke i žene svih uzrasta za osvežavanje intimne regije. Talk je praškasti mineral koji ima veliku upijajuću moć i smanjuje trenje, što ga čini idealnim za održavanje kože suvom kao i za prevenciju iritacije – otud njegova neizostavna primena kod beba koje nose pelene.

Međutim, dalja sudbina talka dovedena je u pitanje nekolicinom studija objavljenih krajem XX i početkom XXI veka koje su pokazale značajno povećan rizik od razvoja kancera jajnika kod žena koje koriste talk za negu intimne regije. Ovi podaci su odjeknuli u javnosti i danas se vode brojne tužbe protiv velikih kompanija koje proizvode bebi puder. Da li je situacija zaista toliko dramatična ili smo kao i obično podlegli senzacionalizmu?

Ima li razloga za paniku?

2003. godine objavljena je studija koja je analizirala 16 prethodno sprovedenih istraživanja sa zaključkom da redovna primena talka u intimnoj regiji povećava rizik razvoja kancera jajnika za vrtoglavih 30%. S obzirom da je talk po prirodi vrlo fin prah, njegove izuzetno sitne čestice mogu da bez mnogo muke uđu u vaginu iz spoljašnje sredine i nagomilavaju se u ćelijama jajnika povećavajući rizik od oboljenja. Ovaj efekat je neznatan sa povremenom primenom, ali se drastično uvećava sa redovnim korišćenjem.

Druga strana medalje

Higijena
Photo credit: joshuahoffmanphoto / Foter / CC BY-ND

Iako ovih 30% deluje zastrašujuće, statistika se ne može tumačiti jednostrano. Naime, prosečan rizik za žensku osobu da oboli od raka jajnika tokom njenog života je oko 1.4%. Kada na to dodate uvećanje od 30%, dobijate rizik od oko 1.8%. To više ne zvuči tako strašno, zar ne? Ako još uzmemo u obzir da gore pomenute studije nisu istraživale da li su ispitanice imale u porodici osobe sa rakom jajnika ili drugim oblicima kancera, niti njihove životne navike, jasno je da je prerano da ove brojke shvatamo ozbiljno i osudimo talk na izgnanstvo.

Znanje je moć

Kada se pojavi ovakav slučaj, naučnici imaju komentar: „Potrebno je dodatno istraživanje“. I to je zaista tako. Za sada postoje osnove da držimo talk pod lupom i pratimo dalji razvoj događaja, ali podaci koje imamo ne treba da izazovu paniku. Važno je da vi kao glavno odgovorno lice koje vodi brigu o svom telu imate potpunu informaciju, a to vam omogućava da donesete pravilnu odluku.

Ako vas cela ova priča sa talkom pomalo plaši, pronađite druge načine da očuvate svežinu svog intimnog područja – kupite kvalitetan pamučni veš, izbegavajte sintetičke materijale. Ako koristite dnevne uloške, o njima smo već pisali – naučite da ih pravilno koristite. Izaberite odgovarajuća sredstva za intimnu negu, bez parfema i agresivnih deterdženata. Ako vam je potrebno dodatno osveženje tokom dana, probajte intimne maramice – jednostavne su za upotrebu, praktične za nošenje u tašni gde god krenete i sigurni ste da neće ugroziti vaše intimno zdravlje.

Toliko od mene.

Do sledećeg druženja,

Ljubica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *