Endometrioza i zagađenje

Danas ćemo pričati o endometriozi.

EndometriozaZnate li šta je tačno endometrioza? Endometrioza je nekontrolisani rast tkiva u materici (koje se zove endometrium). Ovako „naraslo“ tkivo može pritiskati pelvis, jajnike ili jajovode i izazivate izuzetno bolne menstruacije, ili čak i bolan seksualni odnos. Endometrijalno tkivo mesečno otiče i eliminiše deo krvi mesečnim ciklusom. Međutim, tkivo može rasti i van same materice. Ukoliko se nađe između jajovoda, krv biva uhvaćena u klopku i može stvoriti cistu ili ožiljke na okolnom tkivu, izazivati dodatan bol, pa čak i neplodnost. Prema nekim izvorima, jedna u deset žena u reproduktivnom periodu života razviće endometriozu.

Kako se leči endometrioza? Zapravo, ne leči se. Može se operisati, ukloniti višak tkiva. Nekad je jedino rešenje kompletna histerektomija, uklanjanje jajnika i materice. Žene koje ne žele „pod nož“ često se odlučuju za hormonsku terapiju, koja ne daje uvek sjajne rezultate. Vrlo često su sporedni efekti hormonske terapije veoma ozbiljni pa se terapija mora prekinuti. Takođe, kao simptomatska terapija uobičajeni su lekovi protiv bolova (Aspirin, Brufen i drugi NSAIL), čija dugotrajna upotreba može izazvati neželjena dejstva, kao što su čir na želucu i unutrašnje krvarenje.

Postoje li predispozicije za endometriozu? Da, naučnici sa „Mayo Clinic“ tvrde da žene koje dobijaju endometriozu imaju genetsku predispoziciju, dok sama bolest nastaje pod uticajem jednog ili kombinacije faktora, koji nisu još uvek jasno definisani.  Kao okidači navode se zagađenje, bolest ili prekomerni unos alkohola.

1993. godine objavljena je studija u kojoj se navodi uticaj dioksina na endometriozu kod Rezus majmuna.

Fabrike, zagađenje i endometrioza2008. godine, na Šangajskom Univerzitetu su otkrili direktnu vezu između strašnog zagađenja u Kini i endometrioze kod Kineskinja. Zapravo, nije u pitanju samo Kina, žene dugotrajno izložene visokim nivoima zagađenja u vazduhu – bilo gde – sklone su da razviju bolne simptome endometrioze. Objavljeni su rezultati koji navode da kombinacija estrogena i dioksina iz zagađenog vazduha igra značajnu ulogu u rastu materičnog tkiva i patogenezi endometrioze.

U ovoj studiji, naučnici ne tvrde da su dioksini jedini uzrok endometrioze, već navode da sigurno postoje mnoge kombinacije štetnih faktora koje uzrokuju kaskadu događaja i rezultuju rastom intrauterinog tkiva. Takođe, navodi se da bi dioksini mogli igrati jednu od ključnih uloga u oštećenju imunog sistema, kako žena tako i muškaraca, i samim tim učestvovati u nastanku bolesti kao što su psorijaza i artritis.

Šta su tačno dioksini? Dioksini su hemikalije koje zagađuju vazduh, vodu i zemlju u blizini industrijskih postrojenja, naročito fabrika papira. Njihova najveća mana je što se ne mogu u potpunosti izbaciti iz organizma, već se u njemu akumuliraju godinama. Povrće i voće gajeno na zagađenom zemljištu može sadržati dioksine. Najveće koncentracije se mogu naći u ribi, školjkama, goveđem mesu i mlečnim proizvodima.

Interesantno je da je još od ‘93. na ovamo, pa i nakon studije na Šangajskom Univerzitetu 2008. godine, objavljen veći broj kritika o neobjektivnosti ovih studija. Brojni naučnici tvrde da su objave ovog tipa uzrokovane konstantnom internacionalnom osudom zagađenja, kao i pritiskom da se otkrije uzrok ove sve češće bolesti kod žena.

Bez obzira na ove kritike, zna se da je veliki broj studija pokazao korelaciju između bolesti ženskog reproduktivnog sistema i zagađanja (uostalom – i muško zdravlje je zagađenjem slično ugroženo, ali oni ne nose sve svoje reproduktivne ćelije sa sobom celog života).

Šta mislite, da li bi se malo više poradilo na pronalaženju uzroka i terapija endometrioze kada bi od nje obolevao svaki deseti muškarac?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *