Čuvarkuće, ali i zdravlja

Već iz naziva čuvarkuće možete da shvatite koja je njena simbolika. U stara vremena verovalo se da je ova biljka zaštitnik domova od nesrećnih slučajeva kao što je požar, poplava, gromovi pa čak i od vampira i zlih sila.

cuvarkuca

Biljka meksičkog porekla na latinskom nosi naziv „sempervivum tectorum“ koji se bukvalno prevodi kao: uvek živa biljka. Njen opstanak i karakteristike, shodne starom nazivu, su odlične za nas koje ponekad zaboravljamo da zalijemo cveće. Naime, čuvarkuće izdržava u svim vremenskim uslovima. Bilo da napolju šetaju pingvini ili su tropske vrućine, ova biljka iznova cveta i raste do 30 cm. Njeni cvetovi su ljubičaste i crvene boje. U listovima sadrži rezervoar vode koji joj omogućava da neograničeno voli sunce i uspeva svuda i u svim uslovima. Prihvatljivo za „očajne“ domaćice, zar ne?

Čuvarkuća u svom sastavu ima tanin (jedan od glavnih sastojaka kafe), smolu, ulje, jabučnu i mravlju kiselinu (koja se nalazi u žaoci mrava – otud joj i ime, i u otrovu pčele i listovima koprive).

A kako sam uopšte čula za lekovita dejstva čuvarkuće? Nisam neverni toma, ali sam sumnjičava kada su u pitanju babske priče. Sve dok se i sama ne uverim. U poduži spisak bolesti koje leči čuvarkuća sam poverovala tek kada je moja drugarica dobila upalu uha. Kao što možda (ili ne daj bože) znate, bol u ušima je jedan od najneprijatnijih bolova. S obzirom na to, drugarica je probala razne antibiotike koji nisu brzo delovali, a bol se nastavljao. Njene muke su prestale kada je od bake/tetke/strine čula da je čuvarkuća pravi lek za upalu uha. I upalilo je! Ovu biljku nazivaju još i uhovnik, shodno jednom od svojih čudotvornih dejstava.

Ako i vas muči upala uha, evo kako da je se oslobodite: nakapajte sok iz lista čuvarkuće u uho. Ostavite da deluje par minuta, stavite vatu u uho i pustite da ona uradi svoje. Mame će se posebno obradovati – i pedijatri ga preporučuju!

Vrlo je korisno da imate u svojoj bašti ili na terasi lek na dohvat ruke koji brzo deluje na nesnosne bolove uha. Pogotovo će značiti deci koja idu u vrtić, jer je u poslednjih par godina ova upala sve češća pojava kod klinaca starijih od tri godine. Iako ranije nisam znala za sva sjajna dejstva ove naizgled obične i izgledom dosadne biljke, kažu da je od davnina poznata narodna receptura čaja od čuvarkuće.

Spisku bolesti i stanja koje čuvarkuća leči se pridružuju i: ubod insekata, opekotine, kurje oči, čirevi i bradavice na rukama.

Kombinacija čuvarkuće i meda je poznata po tome da pomaže povlačenje cista i mioma na materici. Čim sam pronašla ovaj podatak, pitala sam se kako se nanosi? Ah, moj plavi čuperak! Smesa koju dobijete kada ih pomešate uzima se oralnim putem. Sve što je potrebno da uradite jeste da sameljete nekoliko listova čuvarkuće (dovoljno za jednu teglicu) i 4 kašike meda. Sipajte smesu u staklenu teglu, poklopite i ostavite u frižider da odstoji. Svakog jutra na prazan stomak i pola sata pre doručka, uzmite po jednu kašiku. Kažu da deluje…

cuvarkuce

Za vikend sam izašla u neki klub i sedela sam tik do zvučnika. Od tada ne čujem baš najbolje i stalno mi zuji u ušima. A u kući imam čuvarkuću koju nikako da zasadim i mislim da znam šta mi je činiti. Utiske vam javljam čim isprobam ovaj prirodan lek protiv gluvoće i upale.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, širi se dok cveta tako da možete da uberete njegove cvetove. Dobra ideja kao poklon za useljenje ili možda baš kao lek za upalu uha.

Koje je vaše mišljenje o ovakvim narodnim i reklo bi se – alternativnim načinima lečenja? Da li više verujete lekovima ili darovima prirode koji su naše praprabake koristile? Pišite nam o vašim iskustvima i o još nekim čudotvornim biljkama.

Do sledećeg posta, pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *