Gonartroza ili oštećenje hrskavice zgloba

stepenice

Kolena i kukovi su tzv. ”noseći zglobovi” koji nose težinu našeg tela, pa su i najviše opterećeni (posebno ako je telesna težina povišena) i na prvom mestu  su po prisustvu degenerativnih promena u odnosu na ostale zglobove.

Uzrok je nepoznat, mada se podjednako javlja i kod muškaraca i žena, a posle 55. godine češće u ženskoj populaciji. Procenat oboljevanja  je izraženiji sa povećanjem godina starosti.

Češće se viđa kod profesionalnih sportista zbog naglašenog fizičkog opterećenja, kod gojaznih osoba, kod prisutnih deformiteta na zglobovima, kao što su ”X” ili ”O” noge, ravni tabani i sl.

Promene se dešavaju na hrskavici zgloba, koja se vremenom sve više menja, tj. stanjuje se, pa čak i nestaje na mestima koja trpe najveća opterećenja, a ivice zgloba postaju zadebljane.

kolena
Hrskavica kolena se stanjuje, kosti počinju da se taru jedna o drugu i dolazi do oštećenja.

Pacijenti se žale na bol, koji je posebno izražen pri hodu uz i niz stepenice. Bolovi su u početku slabiji, nastaju pri prvim koracima nakon odmora. Mogu se pogoršavati nakon dužeg naprezanja, a kasnije postaju sve jači, može doći i do atrofije okolnih mišića, pojave otoka, kao i deformiteta tipa ”X”  ili ”O”.

Pacijenti se žale i na krepitacije ili škripanje zgloba kao i na postepeno smanjivanje pokretljivosti.

Bolest može voditi manjim ili većim stepenom invaliditeta ali ne utiče na opšte stanje i dužinu života.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i RTG nalaza.

Savet pacijentima je da koriste svakodnevno antireumatske lekove koji se aplikuju lokalno, s obzirom da oni redovnom upotrebom dva do tri puta dnevno mogu smanjiti dozu tabletarnih formi.

Lokalnim nanošenjem na obolelo mesto postiže se visoka koncentracija i analgetski efekat.


Bol u kolenuDEEP RELIEF gel ublažava bol u mišićima i zglobovima. Ovaj gel sadrži jedinstvenu kombinaciju dva aktivna sastojka – ibuprofen i mentol – koja omogućava da DEEP RELIEF efektom hlađenja deluje brzo (levomentol), a analgetski efekat ibuprofena traje i nekoliko sati.

Saznajte više o DEEP RELIEF gelu ovde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *