Ispravite nepravilno sedenje za radnim stolom

Nepravilno sedenje za radnim stolom

Dugo se verovalo da je preterano sedenje štetno samo za kičmu, ali nova saznanja potvrđuju da je ono pogubno za ceo organizam. Nekoliko studija je ukazalo na postojanje veze između dugotrajnog sedenja i opasnosti od niza bolesti (dijabetes, srčani problemi…). Oni koji mnogo sede imaju 2 puta veći rizik da obole od dijabetesa, bolesti srca i bubrega.

Ako sedite po 4 sata u stolici, pet dana u nedelji, kičma se ne kreće, kolena i kukovi su savijeni, telo postaje ukočeno. Mišići slabe i organizam počinje da oboleva.

Ipak, najčešće se usled dugog sedenja javlja bol u kičmi, koji se može javiti u vidu bolova u vratu, grudnom delu kičme (među lopaticama) ili u slabinskom delu kičme. Javljaju se senzacije tipa pečenja i žarenja mišića i bolni pokreti.

Kada duže sedimo, najčešće se opustimo, pogrbimo, spustimo ramena, opustimo stomačne mišiće i još prekrstimo noge čime smanjujemo protok krvi u nogama. Kada se krećemo, stojimo ili sedimo pravilno, mišići stomaka drže naše telo uspravnim. Ali, kada se uvalimo u stolicu, oni postaju neupotrebljivi. Slabi leđni i trbušni mišići dozvoljavaju kičmi da se krivi do stanja koje se zove lordoza. Tokom sedenja mišići gluteusa ne rade skoro ništa. Kada su ovi mišići mekani, slabe i onemogućavaju normalan hod i korak.

nepravilno sedenje

Kičma koja se slabo pokreće postaje nesavitljiva i podložnija povređivanju u svakodnevnim aktivnostima. Kada se krećemo, mekani diskovi između pršljenova istežu se i skupljaju, dovodeći u telo svežu krv i hranljive materije. Kada dugo sedimo diskovi su zgnječeni i gube elastičnost.

Osobe koje obavljaju kancelarijski posao ili posao koji zahteva dugo sedenje, trebalo bi da, dok rade, stoje barem 2 sata kako bi bili zdraviji i duže živeli. Britanska studija, objavljena u časopisu British Journal of Sports Medicine, navodi da bi idealno bilo raditi stojeći četiri sata, ali da je za početak dovoljno i samo dva. Savetuje se zaposlenima da uvek stoje kada razgovaraju telefonom i da protegnu malo noge, makar i po kancelariji.

istezanjeKAKO SE PRAVILNO SEDI ZA RADNIM STOLOM:

  • Izbaciti karlicu napred i naglasiti krivinu donje kičme (mi najčešće sedimo na polovini stolice sa zabačenom karlicom unazad)
  • Sedeti uspravno (lagano uvući stomak, leđa prava, ramena opuštena, lagano zabačena pozadi, glava i vrat uspravni)
  • Laktovi pod uglom od 90 stepeni, ruke blizu tela
  • Oba stopala ravno na podlozi, izbegavati prekrštanje nogu.

Sem čestih pauza, možete raditi i vežbice a da pritom ne morate ni da ustajete od radnog stola – pogledajte koje smo to vežbice pripremili za vas.


deep-reliefDEEP RELIEF gel ublažava bol u mišićima i zglobovima. Ovaj gel sadrži jedinstvenu kombinaciju dva aktivna sastojka – ibuprofen i mentol – koja omogućava da DEEP RELIEF efektom hlađenja deluje brzo (levomentol), a analgetski efekat ibuprofena traje i nekoliko sati.

Saznajte više o DEEP RELIEF gelu ovde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *