Jutarnja mučnina

vezbanje-u-trudnociIako je u narodu poznata kao jutarnja mučnina, svako ko je od nje patio zna da ona uglavnom traje po ceo dan. Ipak, najizraženija je ujutru, pa joj zato tako tepamo.

Meni se zadesila blaža jutarnja mučnina, bez povraćanja, sa gađenjem na meso, a povremeno i na svu ostalu hranu. Ovo je trajalo do kraja prvog trimestra, ali sasvim dovoljno da postanem blago anemična i da moram do kraja trudnoće da pijem one gadne nesvarljive ampule gvožđa. Kao da žvaćete eksere i zalijete ih energetskim pićem – e takvog su ukusa i uticaja na stomak.

Jutarnja mučnina najčešće i prestaje ulaskom u drugi trimestar. Međutim, znam žene koje su imale mučninu 4-5 meseci, neke čak i 7. Najgore je kada se jutarnja mučnina bez prekida pretopi u onaj period u trećem tromesečju kada ne možete da jedete jer vam beba pritiska želudac i imate gorušicu…
Zbog čega se javlja? Ne zna joj se tačan uzrok. Pretpostavlja se da nastaje zbog svih promena u organizmu koji se u to vreme dešavaju u kombinaciji sa povećanom osetljivošću na mirise, koja je posledica povećanja estrogena. Genetska predispozicija je jedan od “faktora rizika”.

Šta možete da učinite protiv jutarnje mučnine?

  • Izbegavajte mirise koji vam ne prijaju i trudite se da budete dosta na svežem vazduhu.
  • Jedite laganu hranu, manje obroke a češće, puno voća i puno vode (naročito ako imate mučninu sa povraćanjem). Izbegavajte masnu i začinjenu hranu, kafe, čokolade. Mnoge žene tvrde da im đumbir (u kojem god obliku) i voćni sladoledi (ne mlečni) u velikoj meri smanjuju mučninu. Meni je pomagalo i grickanje krekera, pirinčanih i običnih, grisina i drugih suvih “grickalica”. Doduše, ja sam od onih koji će sve lečiti hranom, pa i mučninu, tako da me nemojte uzimati za reč – Vama možda neće prijati.
  • Puno odmarajte. Pokušajte da se naspavate noću (ovo je naročito teško jer Vam je potreba za snom povećana), a preporučuje se i odmor posle obroka.
  • Uzimajte suplemente/vitamine. Konsultujte se sa svojim lekarom, postoje dijetetski preparati prilagođeni različitim periodima trudnoće, pa neka Vam preporuči koje da uzimate. Vitamini B kompleksa (naročito B6) efikasni su u smanjivanju jutarnje mučnine.
  • Kažu da fizička aktivnost (a takođe i mentalna) smanjuje mučninu čistim odvlačenjem pažnje. Ja podržavam ovaj stav i dodajem da su Vam i fizička i mentalna aktivnost potrebne za opšte dobro stanje organizma. Ipak, pazite kojom se aktivnošću bavite jer neke mogu biti rizične u trudnoći. Znam za nekoliko mesta kod nas gde se održavaju pilates/joga vežbe prilagođene trudnicama, raspitajte se malo ako bi Vam ovakav tip vežbi odgovarao. Ako živite u mestu u kojem ovako nešto ne postoji ili ne želite da dajete pare, pokušajte da ih nađete na internetu. Postoji mnogo YouTube snimaka vežbi koje možete pratiti. Ja bih ipak uvek odabrala vežbanje pod nadzorom stručnog lica i sa odobrenjem ginekologa. Nemojte štedeti na sopstvenom zdravlju, a naročito ne na zdravlju svoje bebe.
  • Pročitala sam još i da masaže mogu smanjiti mučninu. Naravno, radi se o specijalnim masažama za trudnice. Što se toga tiče, ne znam šta da Vam kažem. Nisam osoba koja ume da uživa u relax-masažama. S vremena na vreme, kad se ukočim, pošalju me na “otkočenje” pa onda moram da istrpim poneku masažu tu i tamo. Inače, ne vidim što bi me neko gnječio i gnjavio bez preke potrebe.

Imajte u vidu da jutarnju mučninu ima preko 50% trudnica. Međutim, u manje od 2% žena javlja se Hyperemesis gravidarum, stanje u kojem se zbog vrlo ozbiljne mučnine i čestog povraćanja javlja dehidratacija, pothranjenost i druge ozbiljne komplikacije. Ovo stanje je teško razlikovati od nekih ozbiljnijih oblika jutarnje mučnine, pa je bitno da se obratite lekaru ako sumnjate da vaša mučnina može naškoditi Vašem ili zdravlju Vaše bebe.

Toliko za danas, dame. Nadam se da će nekima ova lista biti korisna. Podelite sa nama Vaše savete, možda ste našle neku caku koja će i drugima značiti!
Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *