Kad uvo zaboli

Infekcija uveta na moru

Samo što ste prvi put ove godine uskočili u tikrizno more, opustili se u potpunosti daleko od gradskog asfalta, buke, posla i stresa. Plutate po površini mora raširenih ruku. Odjednom, šuuuum. Ništa ne čujete, a u vašim ušima je slana voda. Na obali tresete glavu levo – desno kao pomahnitali. U ritmu rok muzike tresete glavu, ali ništa. Voda je i dalje u ušima.

Moguće je i da ćete vodu u ušima na kraju odmora poneti kao suvenir, dok će vam tih svega nekoliko kapljica vode napraviti veliki problem. Pojavu poznatiju kao plivačko uho.

P.S. Sve ovo može da nam se desi i dok se kupamo u reci, na jezeru, na bazenu ili čak pod tušem.

Sećate se našeg testa Plivačko uho pogađa i neplivače? Dakle, pogađa nas sve. I kao što smo već pisali, plivačko uho predstavlja infekciju i zapaljenje koje se javlja zbog zarobljene vlage u ušnom kanalu.

Bol u uvetu

I onda opet nastupaju bakterije i gljivice! Ta dosadna stvorenja obožavaju vlagu i mračnu sredinu pa su im naše uši idealna destinacija za odmor u toku leta.

Najgore je kada pokušavate da sami izvučete vodu korišćenjem štapića za uši. Budite obazrivi jer naglim pokretima štapića može da dođe do još većeg razvoja infekcije. Ako sami sebi naneste ogrebotine, infekcija će zahvatiti deo oštećenog zida ušnog kanala i bol će postati još veći.

Odlazak kod otorinolaringologa, propisano lečenje antibioticima ili posebnim tretmanima čišćenja ušiju je obavezno kod jakih upala, pojave odsustva sluha i hroničnih infekcija.

A šta da radim kada sam na odmoru i u mojoj okolini nema ambulante gde bi mi ukazali pomoć?

Ako je vaša upala blaža, ne prouzrokuje jake bolove ali vam stvara problem pri govoru, žvakanju i gutanju, u pomoć će vam dobro doći sprej za uši. Na spisak obaveznih stvari koje nosite na letovanje, dodajte kapi ili sprej za uši koji omogućavaju brzo sušenje i posebnu zaštitu sredine uha. Spakujte ih u svoju putnu apoteku. Pri korišćenju dobro pročitajte uputstvo i način nanošenja. Odvojite par minuta, nanestite pažljivo sprej i vaše letovanje bez infekcije i jakog bola može da se nastavi.

Kažu da je bol u ušima jedan od najneprijatnijih bolova. Srećom, nisam ga do sada osetila na svojoj koži (ušima), ali ono što znam je koje mere moram da preduzmem da ga ne bih nikada ni doživela.

Ako ne želite da nosite čepiće za uši, kapu za plivanje ili pak da u potpunosti izbegavate vodu (što je priznaćete jako teško na 30+ stepeni), da biste sprečili pojavu plivačkog uha i jake infekcije, pročitajte sledeće:

  1. Čim osetite pojavu vlage u ušima, nakon izlaska iz vode, mora ili kade, blagim pokretima obrišite peškirom uši. Ako je potrebno, malo nagnite glavu u levo/desno da bi moguće zalutale kapljice izašle same.
  2. Ako koristite fen u toku leta, najmanjom brzinom, na većoj udaljenosti nego inače usmerite topao vazduh ka ušima. Time ćete osušiti ušni kanal i otkloniti vlagu.
  3. Trik koji sve češće koriste i olimpijski plivači je – maslinovo ulje. Svega jedna malena kapljica maslinovog ulja je dovoljna da odbije ulazak vode u uši. Nikako nemojte celu flašu ulja nagnuti u uho! Dovoljno je da na prst kanete kapljicu ulja i njime blago umasirate unutrašnjost uha. Pazite da prst ne gurate prilično duboko da ne biste sebi naneli ogrebotine i povrede. Maslinovo ulje će sprečiti ulazak vode u uši i zadržavanje vlage u ušnom kanalu.

Kada svi ovi trikovi pomognu i kapi vam ublaže infekciju uha, napokon uživajte u letu i pojačajte pesmu do daske: „Ma boli me uvo za sve…!“ 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *