Šta kada dete dobije stomačne tegobe tokom putovanja

Ako se pripremate za porodični odmor, lista stvari koje treba spakovati se verovatno uvećava iz dana u dan. Mišići za plivanje, sredstvo za sunčanje, knjiga za plažu, omiljena igračka, sva potrebna dokumenta… Bez obzira na kofere koji se jedva zatvaraju, u njima uvek treba ostaviti mesta za neseser sa nužnim lekovima i preparatima neophodnim za odmor sa minimalnom količinom stresa.

Sa decom na odmor

Putnička dijareja pogađa čak 50% turista koji na odmor odlaze u zemlje u razvoju, ali stomačne tegobe nas mogu snaći ne samo zbog trovanja hranom, već i zbog promene životnog ritma, drugačije ishrane, promene klime… Zbog mladog, nepotpuno razvijenog imuniteta, deca su još podložnija napadu virusa i bakterija, i češće reaguju na promenu pojavom zdravstvenih problema. Ako ste roditelj, onda ste sigurno primetili da svaki polazak u vrtić ili školu i svaki odlazak na selo budu propraćeni slabom prehladom i drugim tegobama. Dečiji imunitet je u razvoju, pa je i očekivano da bude osetljiviji od imuniteta odrasle osobe. Zato se unapred pripremite za odlazak na odmor kako biste mogli u potpunosti da uživate sa čitavom porodicom, umesto da dežurate uz krevet vašeg mališana.

Upozorenje

Dečije stomačne tegobe nisu samo neprijatne, već mogu predstavljati i ozbiljan problem ako se ne tretiraju na vreme. Deca su mnogo podložnija dehidrataciji, naročito bebe mlađe od 6 meseci, pa ako se javi povraćanje ili dijareja, prvi korak uvek treba da bude obezbeđivanje dovoljne količine tečnosti. Obična voda nije dovoljna jer ne sadrži dovoljne količine natrijuma, kalijuma i drugih nutrijenata koji su telu neophodni kako bi se oporavilo, pa je preporučljivo da sa sobom ponesete nekoliko kesica praška za rehidrataciju, odnosno nadoknadu tečnosti i elektrolita. Ovaj prašak sadrži elektrolite koji će nadoknaditi izgubljene jone, kao i glukozu neophodnu za obnavljanje energije – jednostavno ga rastvorite u flaširanoj ili prokuvanoj vodi i neka ga dete popije u skladu sa uputstvom za upotrebu.

Šta dovodi do djiareje?

Mikrobi prisutni u hrani kao što su bakterije Escherichia coli, Salmonella sp. i Shigella sp., ali i virusi kao što je rotavirus, najčešći su uzročnici stomačnih tegoba. Alergija na hranu se takođe može pokazati povraćanjem i dijarejom, pa ako primetite da se simptomi ponavljaju, konsultujte se sa lekarom.

Nedovoljno kuvana hrana, nehigijenski uslovi u restoranu, hrana čuvana na sobnoj temperaturi i lako hranljive namirnice (majonez i sosovi na bazi jaja, sirova riba, itd.) – sve to mogu biti uzroci trovanja hranom. Međutim, nešto što često zanemarujemo a igra veliku ulogu u sprečavanju stomačnih tegoba, naročito kod dece, jeste često pranje ruku. Osim opštih preporuka vezanih za higijenu okoline u kojoj dete boravi, pranje ruku jedan je od najlakših načina da se rešite mikroba. Naravno, sapun i voda nisu uvek na raspolaganju – zato sa sobom uvek nosite gel za dezinfekciju ruku. Naučite dete da uvek pere ruke nakon korišćenja toaleta, pre dodirivanja hrane i nakon igranja sa životinjama.

Kako sprečiti dijareju…

Ishrana dece tokom putovanjaOsim vođenja računa o higijeni, pripazite i na hranu koju vaše dete jede dok ste na odmoru. Opšte pravilo jeste da je dobro kuvana hrana koja je odmah servirana bezbedna za jelo. Postoji i pravilo za ishranu tokom putovanja koje glasi: „Prokuvaj, skuvaj, oljušti ili zaboravi“, međutim često nismo u prilici da se pridržavamo tog principa, naročito kada su u pitanja deca (ko još može da odoli uličnim prodavcima sladoleda i drugih slatkiša?).

Detetu uvek dajte da pije isključivo flaširanu vodu dok ste na putu, a nikako vodu sa česme (razlike u mikrobiološkom sastavu voda može dovesti do bure u stomaku), kao i industrijske napitke umesto limunade ili ceđene pomorandže pripremljene u lokalnom kafiću (pošto najverovatnije za pripremu pića koriste vodu sa česme).

Za odojčad koja se hrane mlečnom formulom, ponesite dovoljnu količinu formule od kuće i pripremajte je sa prokuvanom vodom. Ne zaboravite i na bočice i cucle – uvek ih prokuvajte kako biste izbegli prenos bakterija.

…a kako je lečiti

Dijareja i povraćanje zapravo su mehanizmi uz pomoć kojih se telo samo rešava mikroba i drugih iritirajućih uljeza iz organa za varenje. Zato se za blaže oblike često ni ne preporučuje korišćenje lekova koji zaustavljaju povraćanje i dijareju, upravo zato da se ne bi sprečavalo izbacivanje štetnih materija. Kod dijareja koje su uzrokovane trovanjem ili alergijom, mogu se koristiti i preparati koji fizički apsorbuju bakterije, viruse i druge agense, i zatim dorpinose njihovom bržem izbacivanju iz organizma.

Kao što smo već naglasili, prvi i osnovni korak uvek je rehidratacija. Prekomeran gubitak tečnosti je veliki rizik po dete, pa je vrlo važno da počne sa unosom tečnosti što je pre moguće. Ako je u pitanju beba koja sisa, podojite je kad god primetite znake gladi. Za stariju decu prepodučuje se hrana bogata skrobom, kao što su pirinač, krompir, nudle, zatim žitarice, jogurt, i slično. Jogurt sa probiotikom je naročito pogodan jer ove bakterijske kulture mogu pomoći kod dijareje, a za jači efekat možete isprobati i pilule sa probioticima, odnosno živim bakterijama.

Da bi dete unosilo što veću količinu tečnosti, preporučuju se slane supice („iz kesice“) i industrijski napitci, dokle god ne sadrže kofein koji može pogoršati dijareju i dehidrataciju. Trebalo bi izbegavati mlečne proizvode, sok od pomorandže i jabuke koji zbog svoje kiselosti takođe mogu iritirati stomak. Kako ćete znati da li je dete dovoljno hidrirano? Proverite boju urina. Svetlo žuta boja je znak da organizam ima dovoljno vode, dok je taman urin signal da telu nedostaje tečnost.

Tost

Kada ste bili mali, verovatno su vas mama ili baka terale da jedete prepečen hleb i pirinač kad god biste dobili proliv. Ovaj recept potiče od „BRAT“ dijete koja je popularizovana davne 1926. godine i preporučivala je banane, pirinač, sos od jabuka i tost (BRAT = bananas, rice, applesauce, and toast). Međutim, iako visok sadržaj skroba u ovim namirnicama ima smisla, ova dijeta je vrlo siromašna energetskim sadržajem, proteinima i mastima koji su neophodni za brz oporavak, pa se ne preporučuje kao adekvatan način oporavka malog izmučenog organizma.

Kada potražiti pomoć lekara

Ako je u pitanju odojče, na prvi znak dehidratacije kao što su upale i suve oči, koncentrovan urin ili gubitak težine, momentalno potražite pomoć lekara. Kod vrlo male dece dehidratacija brzo može da dovede do ozbiljnih problema, pa ne odlažite odlazak lekaru.

Kod malo starije dece, simptomi koji su dovoljan razlog za traženje medicinske pomoći uključuju krv u stolici, temperaturu višu od 38.9°C i uporno povraćanje. Kao i kod beba, dehidratacija jeste znak za uzbunu, a prepoznaćete je po:

  • Vrtoglavici
  • Suvim ustima
  • Tamnom urinu koji je vrlo koncentrovan
  • Suvim očima ili plakanju bez suza
  • Suvoj, hladnoj koži
  • Bezvoljnosti, manjku energije i letargiji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *