Kako da čuvamo zglobove?

Zglob predstavlja spoj dve ili više kostiju. Mogu biti nepokretni (zglobovi pljosnatih kostiju lobanje) i pokretni, gde su delovi kostiju koje ulaze u sastav zgloba pokriveni hrskavicom.

Vremenom se ta hrskavica može oštetiti, pa se pri pokretu kosti taru jedna o drugu – pa vas takava zglob boli. Oštećena hrskavica se ne regeneriše ali možete ublažiti bol i zaustaviti dalje stradanje preostale hrskavice ako se pridržavate sledećih saveta:

  1. Smanjite telesnu masu ukoliko imate prekomernu težinu. To će vam pomoći da smanjite opterećenje na kolena i kukove. Svakih pola kilograma koje „skinete“ smanjuje 2 kg opterećenja sa kolena dok smanjenje kilaže od 5kg smanjuje bol za 20%.
  2. Redovno radite lagane vežbe. Hodajte, istežite se, plivajte. Bol kod artritisa vas može terati na mirovanje, ali istraživanja pokazuju da se bol i ukočenost pogoršavaju kada niste dovoljno aktivni.
  3. Ojačajte mišiće oko zglobova. To će pomoći da se smanji opterećenje koji trpi zglob svekodnevnim aktivnostima.
  4. Vitamin D i kalcijum su važni za zdrave kosti. Vitamin D je bitan za apsorpciju kalcijuma. A nizak kalcijum je povezan sa smanjenom gustinom kostiju i povećanim rizikom od preloma.
  5. Probajte dodatke glukozamina i hondroitina. Oni mogu pomoći da se hrskavica zaštiti, a neke studije sugerišu da mogu i olakšati bol.
  6. Koristite analgetike. Bolja opcija su analgetici koje možete namazati na bolni zglob.
  7. Ako ništa od navedenog ne pomaže, raspitajte se o injekcijama hijalurona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *