Kako da olakšate detetu adaptaciju na vrtić

Deca u obdaništuAdaptaciju na vrtić prolaze i dete i roditelji. Tokom ovog perioda imajte na umu da dete ne napuštate, da ga ne ostavljate na neprijatnom mestu, nego da ga spremate za život. Omogućavate mu da se razvija među vršnjacima i druženje kakvo ne može da ima sa vama u kući, a ni prilikom poseta igraonicama i porodičnim rođendanima.

Uskladite satove sa vrtićkim

Raspitajte se o satnici dnevnih aktivnosti u vrtiću u koji će vaše dete poći. Nije dovoljno samo to da saznate. Korisno je da, ako je izvodljivo, detetovu dotadašnju dnevnu rutinu počnete da usklađujete sa rutinom koja postoji u vrtiću. To praktično znači da treba doručak polako da „pomerate“ na 08h kako bi se dete naviklo na to vreme obroka. Odnosno, da se trudite da stvorite uslove da vaše dete bude gladno u 08h. To ćete možda lakše postići ako dete kasnije/ranije probudite, ne/dajete mu da nešto jede pre vremena za doručak, a sve u zavisnosti od navika deteta koje su do tada postojale.
Ovim usklađivanjem preskočićete stvaranje nervoze kod deteta, koja bi mogla nastati kada se dete oseća primorano da jeda kada mu nije vreme ili da spava kada mu se ne spava.
Aktivnosti za koje verujem da je korisno da dete na njih prilagodimo su: glavni obroci, užine, dnevni san.

Umanjite mogućnost stvaranja straha od nepoznatog

Strah od nepoznatog i kod odraslih predstavlja ozbiljnu barijeru u novim počecima i napretku. Kako li je u malim dečijim glavama koje ne mogu da shvate zašto ih roditelji izlažu tako velikoj promeni?
Zato detetu pomognite, povedite ga sa sobom, bar jednom, do njegovog budućeg vrtića. Možete to učiniti onda kada se raspitujete oko potrebnih dokumenata za upis, a možda da biste se upoznali sa prilazom u zgradu, prevozom koji ide do tamo, parkingom za vaš auto… Pri tom, sigurno nikome iz vrtića nećete smetati ni ako dođete bez ikakvih obaveza, već samo kako biste pokazali detetu gde će dolaziti, reći mu gde su ormarići za stvari, gde je dvorište u kome će se igrati sa novim drugarima. Koji god da bude razlog vašeg dolaska, ne propustite priliku da detetu, na način na koji verujete da će vas ono najviše razumeti, objasnite ko tu dolazi, zašto, kada, šta se tu radi…

Deojčica sa dvogledom
Photo credit: matsber / Foter / CC BY

Ne paničite

Nemojte detetu pričati o vrtiću sa panikom u glasu, nemojte pokazivati nesigurnost, plakati i pokazivati da ste zabrinuti kada pominjete vrtić. Možda vaše dete ima mali broj godina, ali ne zavaravajte se da ne može da razlikuje grimase na vašem licu i promenu u vašem glasu. Takođe, na dete se prenose vaša osećanja i energija koju emitujete. Umesto panike, koristite svaku priliku da detetu približavate dobre strane vrtića, ističući ono što mislite da dete raduje.

Budite iskreni

Fino objašnjavajte detetu da vrtić nije za odrasle, nego samo za decu. Nemojte ga lagati da će sa njim biti mama ili tata. Objašnjavajte mu kako će ga npr. tata dovoditi u vrtić, kako će se ono tamo igrati sa decom i kako će posle igranja uvek, ali uvek, tata doći po njega i odvesti kući. Nemojte pokušavati da zavarate dete obećanjima da će tata izaći samo na jako kratko vreme. Tako možete povećati strah i nepoverenje kod deteta kada njegova očekivanja prvi put budu bila izneverena.
Naoružajte se strpljenjem da dovoljno dugo unapred počnete upoznavanje deteta sa novim događajima, vezanim za vrtić. Objašnjavajte svaku stavku onoliko koliko vam se učini da je dovoljno da bi dete razumelo, a onda ponovite još koji put.

Vaspitačice nisu bauci

Dečak se igra
Photo credit: Lupuca / Foter / CC BY-SA

Vaspitačice nisu vaši neprijatelji, niti su neprijatelji vašeg deteta. Potrudite se da izgradite odnos poverenja sa njima. Poslušajte savet vaspitačice oko dužine boravka vašeg deteta prvih dana u vrtiću. Naravno, ako vaše poslovne obaveze to dozvole. Zgodno je da razmišljate unapred i namestite da adaptacija prođe u periodu kada vi još ne morate da se vratite na posao.
Vrlo je moguće da ćete čuti savete drugih roditelja, čija deca već idu u vrtić, kako vaspitačice izmišljaju, nepotrebno odužuju period adaptacije deteta. Navodno, da bi njima, vaspitačicama bilo lakše sa detetom. Ne verujem u ovakva objašnjenja iskusnijih roditelja, niti razumem razlog ovakvih napada na vaspitačice?! Kao što ćete poslušati savet zubara za intervenciju na zubu, tako je logično da poslušate savet vaspitača za savet oko polaska deteta u vrtić. Zar ne?
Mada, ima različitih roditelja. Jedan otac mi je naveo svoj primer. Kaže da nije poslušao vaspitačicu i umesto da je, prvog dana, došao po dete u 9:30h on je došao u 12:30h sa (lažnim) komentarom da zbog posla nije mogao ranije. Konstatovao je da je dete malo više dramilo tog dana i nekoliko narednih, ali je posle tog kratkog perioda sve bilo ok. Previše bih ovog prostora i vašeg vremena mogla da utrošim u iznošenje mog stava povodom ove situacije, tako da ću za sada to preskočiti.
Sami ćete proceniti da li ćete i u kolikoj meri slušati savete vaspitačice.

Male – velike cake

Deca se igraju
Photo credit: woodleywonderworks / Foter / CC BY

Potrudite se da vam dete bude naspavano i da odmorno krene u novi dan. Nenaspavano dete biće plačljivo, razdražljivo, neraspoloženo i kada provede dan u kući, a kamoli kada takvo bude izloženo upoznavanju sa vrtićem, akcijom koja je za njega stresna.
Vreme van vrtića provedete sa detetom. Ako je moguće, izborite se za odlaganje obaveza koje ne možete uz dete uraditi. Posvetite se detetu, pokažite mu da ga ne napuštate.
Kada se dan u vrtiću završi, nemojte se ponašati kao da se taj dan nije ni dogodio. Prepričavajte sa detetom protekli dan u vrtiću. Pitajte ga šta je radilo. Pričajte o događajima za koje mislite da su detetu bili prijatni. Planirajte sa njim sledeći dolazak.
Nema potrebe da detetu obećavate nagradu za dan bez plakanja i lepo ponašanje u vrtiću. Inače bi trebalo da izbegavate takvo uslovljavanje jer time učite vaše dete da stvari radi iz interesa, a ne zato što nešto želi, zato što u nečemu uživa ili zna da je to za njega dobro.
Kada ste započeli sa adaptacijom, ne odustajte. Ako izaberete da dete posle dva dana tugovanja u vrtiću do kraja nedelje ne vodite tamo, nego ostanete kući sa njim, činite detetu samo štetu. Takvim pauzama produžićete period u kome se dete oseća nezadovoljno.

Dan po dan i doći ćete do toga da vas dete požuruje kako biste što pre krenuli u vrtić. To je onda radost i potvrda da ste dobro odradili i vi svoj deo posla.
Podelite sa nama i našim čitaocima i svoja iskustva. Iskustva su dragocena.

Istaknuta slika:  woodleywonderworks / Foter / CC BY

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *