Ostati ženstvena svome mužu? Hmm…

ostati ženstvenaSedela sam sa drugaricom i vatreno joj objašnjavala, rukama visoko u vazduhu, kako je logično da više ne ulažem isti napor da se sređujem za muža kao nekad. Dovoljno znam sebe da, čim preterano gestikuliram uz povišen glas, nešto nije na mestu. Uz malo neprijatne samoprocene postalo mi je jasno da mi samoj smeta to što vidim i da nije baš toliko logično što se ne trudim isto kao ranije. A sve je počelo od toga što me je ona pitala: “Zašto jednostavno ne budeš ženstvena svome mužu?

U braku smo sedam lepih i dugih godina. Pre braka smo bili drugovi. Pre drugarstva poznavala sam ga kao sestrinog dobrog druga iz razreda. Sve u svemu, poznajemo se od osnovne škole. Sećam se kako sam pažljivo birala jednu od nekoliko ležernih, za “po kući” majica kada znam da će on doći. Znate i same da nije baš jednostavno obući se dovoljno ženstveno, privlačno, a kulturno, “kao nije vam mnogo stalo” jer prirodno ste kul, za sedenje u kući sa nekim dečkom. Sećam se i da sam unapred planirala kako da iskombinujem nešto staro, u čemu me je sto puta do tada video, tako da bude ipak nešto drugačije.

Zajednički život

Zajednički život menja pogled na partnera, menja naša očekivanja, prioritete, menja nas, ali nikako tako da treba zaboraviti trud kako bi jedno drugog zavodili.

opusteno-a-zenstvenoJa sam, na primer, grešila. Imali smo i uspona i padova, dobili jedno dete, drugo čekamo, ali ništa od toga ne opravdava situaciju do koje sam sebe dovela. Muž mi je u jednom periodu više puta pažljivo predložio da se malo sredim, finije obučem, našminkam, doteram frizuru. Kada mi je to rekao iz mene je krenula lavina osuda kako on nije fer iz ovog ili onog razloga. Posle te drame bilo mi je žao i njega – jer sam preterala, i sebe – jer je bio u pravu. Ne treba da posustajem ni odustajem od rada na sebi. Ovde pričamo o radu na fizičkom izgledu, mada ne zanemarujem i druga polja za lični napredak.

Koji je tip tvog muža?

Primetila sam da je široka paleta različitih tipova muževa po ovom pitanju. Ima onih koji ne očekuju od svoje žene mnogo. Ne primećuju njenu novu frizuru ni haljinu, a ni kada je žena odavno trebalo da sredi izrastak, ošiša se ili nešto slično. Sa druge srane, ima onih koji primete i najmanji detalj koji njihova žena ponese, novi lak, drugačiju frizuru, a kamoli novi kompletić. Moj dragi je definitivno jedan od ovih koji sve primeti. Nekad mi to stvara pritisak, nekad mi prija, a nekada sam mu zahvalna što me time podstiče da ne zaboravim da se potrudim oko izgleda.

da li sve primecuje?Ako je i vaš muž oštrog oka u ovom pogledu, predložila bih vam da se ne brinete odmah oko razloga zašto je to tako. Da se ne mučite pitanjima da l’ možda niste dovoljno dobre za njega, da l’ on samo takve gleda… Možda je u osnovi nešto sasvim drugačije. U slučaju moga muža osnova za ovakvo razmišljanje postavljena je još u detinjstvu. Koliko sam imala prilike da vidim, njegova majka se jako pažljivo trudila da izgleda lepo i sređeno. Ona to radi i danas, kada ima oko 60 godina. Njegova sestra danas, sa svojih 40-ak godina, može sasvim sa ukusom da ponese suknju koju je dobila kada je bila sedmi razred! Uklapanje nakita, satova, marama i obuće da ne pominjem! Šta da vam više kažem. Zadale su mi domaći zadatak za ceo život. Ko mi je kriv što nisam to primećivala ranije.

Okrenuti novi list

lakiranje noktiju?Kada ostavimo po strani sve povode, razloge i posledice, činjenica je da za muža treba žena da se sređuje DO-VE-KA! Kako ćete se snaći, odakle ćete početi ako ste posustale – razmislite. Ako već neko vreme posrćete u zanemarivanje, setite se da je i majmanji korak ipak korak. Možda vas pokrene vađenje kutijice sa bižuterijom na dohvat ruke, sezonsko spremanje ormara, lakiranje noktiju u vidljiviju boju. Ako ste spore u promenama (kao ja) onda se naoružajte motivacijom ili starim slikama, na kojima ste ispale “vrh” i ne odustajte.

Javite nam promene. Možda vas nešto iznenadi – ponovo rođeno samopouzdanje, mladalački polet, bolji seksualni život, buket cveća na stolu, komplimenti…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *