Kako da se svađamo i volimo svakog dana

Mladi par
Photo credit: LyndaSanchez / Foter / CC BY-SA

Svima nam je više nego očigledno da muškarci i žene imaju poprilično različite poglede na svet i životna pitanja. I to je u redu. Da svi razmišljamo na isti način, svet bi bio jedno užasno dosadno i sivo mesto. Ono što nije u redu je kada nas ti različiti načini razmišljanja dovedu u nevolju i na sve strane počne da leti perje. Normalno je da se parovi raspravljaju. Verujem da je nemoguće da dvoje ljudi provode život jedno pored drugog, a da se povremeno ne sporečkaju. Osim ako žive živote pune laži, obmana i prevara. No, to je za neki drugi tekst. Danas se bavimo parovima koji se vole, poštuju, komuniciraju otvoreno i iskreno i s vremena na vreme požele da zgrome onog drugog.

Postoji nekoliko pravila koja su tu da osiguraju da rasprave proteknu civilizovano i bez slomljenih srca.

Rešite sve probleme onda kada se pojave…

Veliki teret u vezama predstavljaju problemi koji nisu bili rešeni onda kada je trebalo, pa se kasnije provlače kroz svaku raspravu praćeni prekornim tonom: „A onaj put kada sam ti rekla…“, „Pa ti si prošli put…“, itd. Stvari koje su se desile u prošlosti treba tamo da ostanu. Ili ih oprostite i zaboravite ili ako to nije moguće razmislite zašto vas toliko muče i da li možete da nastavite svoj život u dvoje. Ako smatrate da problemi kojima se stalno vraćate nisu nešto zbog čega treba da stavite tačku na svoj zajednički život, prestanite da ih pominjete. Ništa se neće promeniti, samo ćete svaki put odašiljati otrovne strelice prema svom partneru. Nastavite dalje i ne okrećite se za repovima iz prošlosti.

…ali to ne znači da ih morate rešavati istog trenutka

Kada nas emocije obuzmu, razum često igra sporednu ulogu. Zato je često bolje napraviti pauzu, otići u šetnju ili čak otići na spavanje pa razrešiti problem ujutru. Hladna glava će vam pomoći da problem sagledate ne samo iz svog, već i iz partnerovog ugla, a to je već jedan veliki korak ka cilju.

Zaboravite na uvrede

Ružnim rečima nije mesto u vezi između dvoje ljudi. Isto važi i za porodicu, prijatelje, bilo koga do koga vam je stalo. Uvrede i ponižavanje nemaju konstruktivnu svrhu, već samo daju odušak vašem besu, a to nije fer prema drugoj osobi. Ako primetite da vas ljutnja obuzima i da zaista želite da zgromite osobu ispred vas, napravite pauzu i izbrojte do 20, 50, 100, koliko god vam je potrebno da se primirite i podsetite sebe da vi tu osobu pre svega – volite.

Nemojte se duriti

Durenje je nezrelo ponašanje rezervisano za malu decu, ne za odrasle, sposobne žene. Ako se rasprava nije završila onako kako ste vi to želeli, potrudite se da dođete do kompromisa kojim ćete oboje biti zadovoljni. Naravno, postoje situacije u kojima ovo nije moguće i ponekad zaista nećete dobiti ono što želite. Stavite svoju zrelost na ispit i prihvatite situaciju onakvu kakva jeste. Durenje nije ni simpatično ni produktivno – zamislite samo razmaženo dete koje u samoposluzi vrišti: „Mamaaaaaa, hoću sladoleeeeeed!“.

Zaljubljeni par
Photo credit: hypotekyfidler.cz / Foter / CC BY

Sagledajte problem iz drugog ugla

Pokušajte da se stavite u poziciju svog partnera. Razmislite zašto su mu neke stvari bitne, zbog čega se vaši stavovi suštinski razlikuju i odakle to dolazi. Zamislite na trenutak da ste živeli njegov život – kako biste vi razmišljali na njegovom mestu? Ovakva samospoznaja će vam pomoći da uvidite da svaki problem ima dve strane. Brže i lakše ćete doći do rešenja i nećete raspravu shvatati lično – već kao sukob mišljenja, potpuno normalan za dve osobe u vezi.

Razgovarajte sa partnerom – ali stvarno

Kada se strasti malo stišaju, upitajte svog dragog šta je to kod vas što mu najviše smeta. Da li je to ton koji koristite kada se raspravljate, da li ga optužujete ili mu često zvocate – šta god da je, prihvatite kritiku kao konstruktivan savet i radite na sebi. Naravno, ova razmena mišljenja treba da bude dvosmerna. Bez optuživanja i uvreda, objasnite partneru šta je to što vas dovodi do ludila, a zatim zajedno osmislite strategije kako da budete bolji jedno prema drugom.

Rasprave su normalan deo zajedničkog života, bez sumnje. Ipak, postoje velike razlike između konstruktivnih rasprava i eksplozivnih svađa. Svaka ružna reč ostavlja trag na drugoj osobi, bez obzira koliko puta rekli „Izvini“ nakon toga. Odmerite svoje reči i unesite u svaku raspravu poštovanje i razumevanje – videćete drastičnu razliku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *