Provodite li previše vremena zajedno?

previse-vremena-zajednoToliko često pišem o intimnom zdravlju, da sam skoro i zaboravila na onaj drugi, važniji, deo naše intime: emocije koje delimo sa voljenom osobom. Iako možda ne vidite direktnu vezu između emocija i intimnog zdravlja, mogu vam samo reći da stres koji nastaje kao posledica neskladne veze može imati uticaja na vaše opšte zdravstveno stanje, a samim tim i na vaše intimno i reproduktivno zdravlje.

Da li i vi mislite da kada vas neko zaista svim srcem voli, ne može se desiti da mu dosadite? Ja sam to mislila mnogo godina i još uvek gajim trunku sumnje da se to može desiti. S druge strane, kada se zađe u neke godine, više ni ne postoji šansa provođenja previše vremena zajedno, jer vreme više nećete imati.

Ipak, mnogi tvrde da parovi treba da paze da ne provode previše vremena zajedno, jer će to dovesti do “hlađenja” i izgubiće se strast, koja je toliko potrebna da jednu vezu održi u životu. S tim na umu, napisaću vam listu znakova koji možda ukazuju na to da provodite previše vremena zajedno i da bi trebalo da razmislite kako da u svoj život uvedete aktivnosti koje ćete raditi bez svoje nerazdvojne polovine.

1. Nemate više o čemu da razgovarate

Onog trenutka kad shvatite da sve što želite da ispričate partneru, on zapravo već zna jer je bio sa vama kad se dogodilo – tog trenutka znajte da provodite previše vremena zajedno. Ovo će se ogledati i u nedostatku druge komunikacije: nekada davno stizali su vam ljubavni SMS-ovi ili mejlovi, a sad ne možete da se setite kada je poslednji put poslao nešto romantično.

2. Nemate potrebu da se “sredite” jedno za drugo

Ako po ceo dan provodite u kući sa svojim partnerom, u pidžami, trenerci, ofucanim farmerkama ili prevelikim majicama i džemperima, i ni na kraj pameti vam nije da se isfenirate, našminkate ili čak izdepilirate… možda je vreme da razmislite o tome koliko vremena provodite zajedno. Počeli ste jedno drugo da uzimate zdravo za gotovo, da vam ne pada na pamet da bi druga strana mogla da prestane da se interesuje, ili da je oboma potrebno malo osveženja. Ako mislite da vam vreme provedeno jedno bez drugog neće u ovome pomoći, predlažemo vam drugu taktiku: s vremena na vreme organizujte putovanje, seksi vikend ili romantičnu večeru. Promena zidova koji su oko vas može mnogo da znači.

3. Ređe vodite ljubav

Svi znaju da parovi koji su srećno živeli zajedno godinama, kada se venčaju odjednom prestanu da razmišljaju o seksu! Šalu na stranu, mnogo toga se promeni onog trenutka kada shvatite da ste se upravo nekome obećali za ceo život. Nekad je ređe vođenje ljubavi uzrokovano “objektivnim razlozima”, kao što su hronična iscrpljenost od celodnevnog posla ili trčanja za detetom. Ipak, kada provedete malo vremena razdvojeni, pa se uželite jedno drugog, shvatićete da je baš taj preumorni seks ono što vam svakodnevno nedostaje.

4. Zapitajte se: da li vam nedostaje?

Malo nedostajanja je zdravo. Ako ga volite, volećete ga koliko god daleko da je, a uživanje u ponovnom sastanku će vam omogućiti da se prisetitie nekih starih zaboravljenih osećanja, kada ste se nalazili dva puta nedeljno ili još uvek niste živeli zajedno. S druge strane, ako igrom slučaja jako često morate biti razdvojeni, osećaj nedostajanja može da iščili. Potrudite se da napravite dobar balans kako bi vam svaki ponovni sastanak bio osveženje!

5. Provodite sve vreme zajedno

Kao što možete da pretpostavite – činjenica da se nikada ne odvajate jedno od drugog siguran je znak da provodite previše vremena zajedno. Možda radite u istoj firmi, ili oboje radite od kuće. Možda imate iste hobije, zajedničke prijatelje. U ovakvoj vezi u kojoj ne postoji predah, sve gore navedene stavke počnu u nekom trenutku da se javaljaju. Pokušajte da se odvojite – idite bez njega u grad, u šoping, kod porodice. To kratko vreme koje ćete provesti odvojeno može blagotvorno da deluje na vašu vezu.

Sećam se da sam jednom davno analizirala jednu svoju vezu i da sam došla do zaključka da imamo zajedničko društvo, iste hobije, provodimo jako mnogo vremena zajedno i prestali smo da se trudimo jedno oko drugog. Rešenje koje sam u tom trenutku smatrala idealnim bilo je: treba češće da se viđamo! Zapravo, želela sam da provodimo više kvalitetnog vremena zajedno, ali je teško to definisati kada imate 18 ili 20 godina.

Nemojte upasti u istu zamku. Nekad je samo dan ili dva dovoljno da popravi stvari. S druge strane, ako mislite da bi vam par dana provedenih jedno bez drugog upropastilo vezu – onda to i nije neka veza.

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *