Kako da vas prehlada zaobiđe tokom sezone virusa

Pranje ruku
Photo credit: peapod labs / Foter / CC BY

Svake godine jesen u našoj porodici obeleže gomile maramica, kapi za nos i neprekidno kuvanje čajeva. Da je slična situacija i u ostalim kućama znam po promuklim glasovima i šmrcanjem koje dopire iz slušalice. Hladni kišoviti dani nas uglavnom nateraju da se zavučemo u udobnost doma svoga i natenane odbolujemo tu dosadnu prehladu. Jesen je vreme kada bakterije i virusi caruju i bolesti su neminovne, pogotovo ako savete o prevenciji shvatamo olako.

Svi mi na sebi (i u sebi) imamo milione mikroorganizama koji većinu vremena provode živeći sa nama u stanju prećutnog mirovnog sporazuma. Međutim, nije mnogo potrebno da se ovaj sporazum prekrši i bakterije i virusi krenu u ofanzivu. Dovoljno je da nam odbrambene snage imuniteta malo opadnu ili da nam broj mikroorganizama u našem okruženju izmakne kontroli, i eto nama prave pravcate bitke sa temperaturom, bolovima i kašljem umesto naoružanja. Još ako budemo uporni da se junački održimo na nogama umesto da uzmemo par dana za „odležavanje“, naše telo pre ili kasnije popusti i umesto 2-3 dana prehlade dočeka nas više nedelja dosadne infekcije koja nas dugo nakon što nas napusti ostavlja slabim i ošamućenim. Osim što sami sebi otežavamo oporavak, napuštanjem kuće pretvaramo se u pokretni rasadnik zaraze dovodeći ljude oko sebe u rizik od oboljevanja.

Kako držati mikroorganizme pod kontrolom?

Mnogi ljudi pređu u ekstremno ponašanje, pa počinju mahnito da dezinfikuju sve što im dođe pod ruku. Ovakvo ponašanje nema mnogo smisla, jer na taj način čine medveđu uslugu i sebi i svojoj porodici – organizam koji živi pod staklenim zvonom nema priliku da izgradi snažne imune barijere i samim tim kada se suoči sa prvim agresorom, on nema mehanizme odbrane i lako podleže infekciji. Dakle, higijena da, ali bez preterivanja, molim!

Javni WC
Photo credit: m01229 / Foter / CC BY

Osnovno pravilo koje će vas vrlo efikasno zaštititi je često pranje ruku. Dovoljan će biti običan sapun, nikakvi antibakterijski bakrači. Sušenje peškirom koji je potrebno često menjati (imajte u vidu da su peškiri i kuhinjske krpe najprljaviji predmeti u našim domaćinstvima – prljaviji su čak i od klozetske šolje!) ili ako ste u javnom toaletu, papirnim ubrusima, ne pod sušačima sa vrućim vazduhom. Oni samo omogućavaju cirkulaciju već prljavog vazduha i razbacivanje mikroorganizama unaokolo, pa vaše ruke nakon sušenja nisu tako čiste kao što mislite.

Nosite sa sobom papirne i vlažne maramice. Papirne za kašljanje, šmrcanje, elegantno rešavanje problema nosnih izlučevina, a vlažne za situacije kada pranje ruku nikako nije izvodljivo. U takvim prilikama i gel za dezinfekciju ruku može da pomogne. Ipak, imajte u vidu da ova rešenja nisu tako efikasna kao dobro staro pranje ruku.

Kada brišete prašinu u kući, setite se tačaka koje se često dodiruju prljavim rukama kao što su kvake, ručke na vodokotliću, ručice na ormarima, poklopci na kantama za đubre i slično. Dobro je povremeno dezinfikovati ova mesta alkoholom ili vodom u kojoj je rastvoreno par kapi etarskog ulja čajnog drveta.

Pomozite svom imunom sistemu da ojača – hranite se pravilno. Bavite se fizičkom aktivnošću. Provodite vreme na svežem vazduhu. Znam da ste ovo čuli hiljadu puta, dovoljno da oguglate i ne shvatite ove preporuke ozbiljno, ali ovi saveti zaista imaju veliki uticaj na vaše zdravstveno stanje. Ako već ne možete da se naterate da izađete napolje po hladnom vremenu, barem redovno provetravajte kuću. Veš perite na minimum 60°C i sušite ga napolju kad god je to moguće, „da ga sunce vidi“. Izuvajte obuću pre nego što uđete u kuću, a ako imate psa, obavezno mu obrišite šapice nakon šetnje.

Imate li vi dobar savet za preživljavanje sezone prehlada? Podelite ga sa nama!

Do sledećeg druženja,

Čuvajte se.

Ljubica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *