Na kolicima iz marketa ima više bacila nego na dasci u javnom wc-u!

Kolica u supermarketuNe tako davno objavljen je članak o tome šta je prljavije, daska od toaleta ili vaš mobilni telefon. Takođe, u SAD-u objavljena je studija koja je pokazala da neka kolica u supermarketima imaju na sebi više bakterija nego daska u javnom toaletu. Naučnici su proučavali prisustvo bakterija na uzorku od 85 kolica. Na 72 procenta od ukupnog broja kolica našli su tragove izlučevina. A na polovini od tih našli su bakteriju Esherihia Coli!

Uzrok? Kolica u supermarketima se često mnogo manje čiste nego javni toalet. Ipak, nisu sve nađene bakterije štetne po zdravlje. Mnoge su bezopasne, ali neke mogu da izazovu bolest.

Ranija istraživanja su pokazala da dugme u liftu, tabla za sečenje i tastatura sadrže više bakterija nego daska u javnom toaletu. Izlaganje bakterijama može da izazove trovanje hranom, dijareju i bolest. Dobra higijena je važna za zaustavljanje širenja bakterija i virusa.

Šta možete da uradite?
Često pranje ruku pomaže da se izbegnu bolesti. Posebno je važno da se ruke operu sapunom posle odlaska na toalet. Jedna stvar koja se često potcenjuje je sušenje ruku.

Bakterije se mnogo lakše prenose mokrim rukama. A postoje i različiti načini sušenja. Kada koristite peškir – to je šansa da dobijete bakterije od žene koja ga je koristila pre vas. Ni vazduh koji izlazi iz aparata za sušenje nije lišen bakterija. Zapravo, najbolje rešenje jeste papirni ubrus. To je nešto manje pogodno rešenje za životnu sredinu, ali je najhigijenskije.

Higijena je važna stvar. Napravili smo elektronsku knjigu o intimnoj higijeni, koju možete besplatno da preuzmete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *