Kandida iz mog ugla

kandida-iz-mog-ugla-dragi-dnevniceI same znate da postoje žene koje su sklonije gljivičnoj vaginalnoj infekciji od drugih. Do sada sam vam pisala razne savete koji mogu da pomognu da se ove dosadne tegobe rešite jednom za sva vremena. Ipak, kada se radi o sopstvenom zdravlju, kao što bi se i očekivalo, nisam tako dosledna.

Jednom davno, kad sam bila “devojčica” (ili bar ono što bih danas nazvala devojčicom), često sam patila od infekcija bešike. Ovo najčešće nije bilo mnogo neprijatno, koliko je bilo dosadno. Kako zahladni, ja tako trčkam u WC na 10 minuta. Sve je počelo kada sam jednom imala akutnu upalu bešike (mislim da sam imala 7 godina), koja je ostavila svoj trag za ceo život. Ništa strašno, posle par godina sam razvila sistem – kako osetim peckanje, tako počnem da pijem uvin čaj i peckanje prođe za par sati.

Tako su mi prošli adolescencija i pubertet i, iako sam pored sebe imala ljude koji su pokušavali u mojoj hipohondriji da izazovu sumnju na vaginalnu kandidu, uspela sam da prođem bez značajnijih terapija u intimnom predelu. Osim tih upala bešike. Ali čovek se navikne.

Međutim, kada sam pre godinu i po dana rodila dete, odjednom je počelo sve da mi fali i smeta. Možda ste već čitale moj tekst o seksu nakon porođaja... Na tom polju prošla sam kroz mali lični pakao, neke stvari se još nisu u potpunosti sredile, ali naučila sam šta mi smeta, a šta mi prija. Koliko god mi u prvo vreme bilo mrsko, shvatila sam da je korišćenje lubrikanta sasvim u redu – naročito ako patite od hormonskog nedostatka vlažnosti usled nekog sasvim normalnog fiziološkog procesadojenje je jedan takav proces. Nemojte se čuditi ako u periodu dojenja nemate dovoljno prirodne lubrikacije. Sve se to sredi kad beba pređe na neku drugu hranu.

Ipak, to nije sve. Od porođaja do sada imala sam nebrojeno puta problema sa svrabom i sekretom. Totalno bezveze. Sekret kad ne treba, a nedostatak istog kad treba. Nekoliko puta sam posetila ginekologa sa istim tegobama i rezultat je uvek bio – kandida! Mogla sam to i sama da zaključim, ali nikad nije na odmet potvrditi brisom.

Prvih nekoliko tretmana koje sam primenjivala bila je Canesten krema (antimikotik klotrimazol). Ona mi je pomagala u ublažavanju svraba, ali nisam osetila dugotrajni efekat. Čak mi je delovalo da se uspešno rešavam gljivica u spoljnim delovima intimne regije, ali se one svaki put opet vrate – iznutra! Zapravo, sigurna sam da je tako bilo, ali sam kupovinu vaginaleta stalno odlagala. Ne znam ni sama iz kog razloga. Valjda zato što o sopstvenim tegobama razmišljam jedino uveče kad ležim u krevetu, a preko dana niti se setim, niti stignem da bilo šta po tom pitanju uradim.

Kad su već tegobe počele da bivaju ozbiljne (ili, bolje rečeno, kada sam ustanovila da su prošli meseci od poslednjeg puta kada sam se osećala sasvim dobro) otišla sam u apoteku i, na preporuku farmaceuta, kupila Diflucan tabletu (antimikotik flukonazol). Imala sam ranije prilike da se susretnem sa ovim fantastičnim lekom. Nisam ironična dok ovo pišem. Završila sam farmaciju, znam da prepoznam dobar lek. Pravo je čudo što su sporedni efekti koji se javljaju prilikom uzimanja ovog leka tako retki. Bacite pogled, ako već niste, na sporedne efekte: ozbiljni su, ali se retko javljaju. A lek, jedna jedina tableta, dovoljna je da vam reši sve životne probleme. Ili bar sve one koji su izazvani gljivicama. Bilo da se radi o gljivičnoj infekciji nokta, creva, vulve i vagine… ma, čega god. Ta jedna tableta će sve u cugu srediti.

A posle će se kandida opet vratiti.

Šalu na stranu, vaginalna kandidijaza najčešće nije posledica infekcije. Ćelije kandide normalno su prisutne u vašem brisu. Kada se ravnoteža iz ma kog razloga poremeti, ove ćelije se mmogu namnožiti do te mere da vam naprave problem. A, ako je do poremećaja ravnoteže došlo jednom, a vi niste ništa od tada promenili u svojim navikama i životnom stilu, sasvim je izvesno da će se ravnoteža poremetiti iznova i iznova.

I kada se kandida po ko zna koji put vratila u moj život, odlučila sam da konačno uradim ono o čemu vam pišem dve godine: da počnem redovno da koristim Multi-Gyn proizvode. Multi-Gyn FloraPlus se pokazao kao fantastično rešenje protiv akutnih simptoma – svraba i sekreta. Jedno pakovanje sadrži 5 tubica za jednokratnu upotrebu. Sve do treće nećete osetiti promenu, a onda ćete odjednom zaboraviti da ste do juče imali problem. Ovaj proizvod je potpuno prirodan, sadrži probiotike i 2QR-kompleks i može se koristiti u trudnoći. Nakon što sam završila sa ovom terapijom, nastavila sam svakodnevno da koristim Multi-Gyn FemiWash, kao i preporučenu preventivnu terapiju sa FloraPlus-om. Evo, mogu da se pohvalim da već dve nedelje nemam nikakve simptome, a uskoro će valjda i bris pokazati dobre rezultate.

Englezi imaju jednu lepu izreku: “Practice what you preach” (čini kao što pripovedaš). Moram vam reći: razlog mog kasnog početka korišćenja Multi-Gyn terapije za kandidu (da se razumemo, ranije sam koristila Multi-Gyn ActiGel za neke druge probleme) nije nepoverenje prema proizvodima. Ja ne bih mogla da vam pišem sve ovo što sam vam pisala do sada, da ne verujem u nauku koja stoji iza ovih proizvoda! Razlog je jednostavno – nedovoljno vremena za sebe.

Nemojte upasti u istu zamku.

Uvek morate naći vremena za sebe, jer ako se ne čuvate, nećete dugo trajati onima zbog kojih se žrtvujete.

Eto, to sam danas želela da vam napišem.

Ah, da. Još jedan kratak savet: spavajte bez donjeg veša! 😉

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *