Večiti derbi beli luk-kandida 1:0

Draga porodico i prijatelji,

zamolila bih vas da sada zatvorite ovu stranicu i prestanete da čitate, jer ne morate baš svi da znate moje intimne probleme. Ili, ako već želite, pravite se da to nisam pisala ja.

Dakle ovako. Počeću sa savetom: nemojte nikada imati kandidu. Nigde. Ni u crevima, ni u intimnom području, ni sistemski… Mislim, nemojte imati ni jednu bolest.

Živite zdravo, hranite se organskom i svežom hranom, dišite svež vazduh, bavite se sportom, nemojte sedeti 8+ sati ispred kompjuterskog ekrana, nemojte se nervirati, spavajte dovoljno, i nemojte da vam padne na pamet da ikada zapalite cigaretu ili da se napijete.

E, a ako već, jel'te, to sve ne možete da izvedete, onda budite spremni da se sa svojim bolestima borite dugo i uporno, jer mnoge bolesti ne zahtevaju lekove, već promenu životnih navika.

Sad ćete vi reći “zar kandida ne može da se za čas istrebi antimikoticima?”.

Može, ali će se vratiti. Opet i opet. Jer joj se baš sviđate. Baš joj se dopada što ne stižete da jedete pa grickate slatkiše i jedete pastu danima jer je to najbrže za spremanje. I dopada joj se što ne spavate dovoljno i pod stresom ste, pa vam je imuni sistem na skali od nula do “pucam od zdravlja” negde blizu “redovno se doziram propolisom jer dobijem svaku bolest koju deca donesu iz vrtića”. Takođe joj se sviđa i što nosite uske pantalone i sintetičke elastične gaće, u kojima je mračno i toplo. Za kandidu ste vi savršen dom.

Osim toga, ako ste slučajno trudnica ili dojilja (a tada ćete, naravno, biti još podložniji kandidi nego inače, hvala svetom hormonu), onda odgovor na gornje pitanje postaje “ne”. Žao mi je, ali lekove sa sistemskim delovanjem u trudnoći i dojenju ne treba uzimate bez preke potrebe.

Ima par stvari koje možete da uradite da sprečite kandidu da vas se drži kao pijan plota.

1. Za početak: rešite je se nekim prirodnim antibiotikom koji neće poremetiti vašu prirodnu mikro-floru. Izbacite je iz sistema. Šta ovo znači? Pa ud'rite po belom luku. Dva sveža čena dnevno bi trebalo da su sasvim dovoljna. Shvatam da ovo može da ima značajan uticaj na vaš društveni život, tako da je nekad bolje rešenje uzimati neki suplement. Suplementi se obično manje osećaju. Ako uzimate suplemente, pročitajte sastav i ciljajte na količinu između 5 i 10mg alicina dnevno. Svež beli luk je bolji, ali razumem vas. Ali moram da vas upozorim: postoji nešto što se zove Kandida die-off efekat. To je stanje slično mamurluku (izuzetno jakom mamurluku) koje je izazvano toksinima oslobođenim od strane umirućih ćelija gljivica. Pazite se, možda će vas onesposobljavajuća glavobolja pokolebati, ali smanjite dozu, pa nastavite dalje.

beli-luk-kandidijaza

JAKO VAŽNO: Beli luk nije lek, ali u velikim koncentracima može uticati kako na apsorpciju drugih lekova, tako i na zgrušavanje krvi. Zbog ovoga se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom pre početka terapije. Hemofiličari, trudnice u poslednjem mesecu trudnoće, kao i osobe koje planiraju da se uskoro podvrgnu nekoj operaciji, ne smeju da unose veliku količinu belog luka.

2. Korigujte dijetu. Pisali smo lep post o kandida dijeti. A ako ste kao ja pa jednostavno ne umete  da držite dijetu, onda bar smanjite na minimum unos paste i belog hleba, druge skrobove jedite umereno, a slatkiše ukinite. Dobro, ne morate baš da ukinete. Možete ponekad nešto malo. Evo, može kockica crne čokolade tu i tamo. To nije slatkiš, zar ne?

3. Korigujte higijenu. Kupanje svakodnevno, kako zbog higijene, tako i zbog relaksacije. Intimno područje – intimnim sapunom. Moj predlog: Multi-Gyn FemiWash. Nemojte da vam padne na pamet da koristite neke parfemisane sapune i šampone, jer možete da izazovete iritaciju, crvenilo, svrab… a da uzrok ne bude samo kandida. Zatim, nakon kupanja – osušite se dobro peškirom, naročito tamo dole. Lagano tapkanje, nikako nemojte trljati. Peškire menjajte redovno, oni su fina podloga za razvoj svega i svačega. Posteljina isto. Nemojte nositi dnevne uloške bez preke potrebe. Spavajte bez donjeg veša – svideće se i vašem partneru 😉

4.  Koristite sredstva za prevenciju lokalne vaginalne kandidijaze. Neki se kunu u jogurt, neki koriste druge kupovne probiotike, ja koristim Multi-Gyn FloraPlus (jeste, reklama, pa šta?) i zadovoljna sam. Vidite šta vam odgovara.

5. Kad smo kod onoga što će vaš partner voleti, mislim da će mu se svideti i sledeći savet: nosite suknje! Suknje su divne. Nemojte se ograničavati na pantalone misleći da vam suknje ne stoje dobro. Živim u Engleskoj i znam šta znači kad nekome suknja ne stoji dobro (zla sam, znam), ali čak ni za to nikoga nije briga. Lepota dolazi iznutra, šta preko tog stavite je stvar ličnog stava i predstavljanja. Suknja će vam pomoći da ne pregrevate vašu intimnu regiju i time stvarate uslove za razvoj koječega.

Ako imate još koji proveren savet da podelite sa svima nama koji smo u istom sosu, samo napred.

Veliki pozdrav uz pomalo glavobolje i puno želje za slatkišima,

Lana

P.S. Ako vas zanima više o efektu belog luka na kandidu, čitajte. Na primer ovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *