Kondilomi

voditi ljubavPustila sam vas malo da se odmorite od mojih priča o polno prenosivim bolestima i infekcijama. Ipak, dosta je bilo, desetak dana, moramo se vratiti ozbiljnim temama. Naročito je važno da saznate dovoljno o onim bolestima koje kada jednom dobijete – više nema vraćanja. Među njima su i kondilomi čiji je izazivač Humani Papiloma Virus (HPV).

Čitala sam nešto na stranici Omladine JAZAS-a iz Kragujevca i bila začuđena rečenicom da je jedan od uzroka steriliteta i nemogućnosti začeća loša informisanost o polno prenosivim bolestima. U današnje vreme informacionih tehnologija i interneta, loša informisanost ne sme biti ni uzrok, ni izgovor! Zato sad sedite i čitajte!

Šta su kondilomi?

Kondilomi, ili polne bradavice, su male bradavičaste izrasline koje se nalaze na sluzokoži polnih organa (ili, ređe, oko analnog otvora). Kod muškarca su kondilomi manje upadljivi, dok se na vaginalnoj sluzokoži lakše primećuju. Izazivač kondiloma, HPV, može biti prisutan u organizmu i bez ispoljavanja simptoma, pa osoba može biti prenosilac a da to ni ne zna.

HPV je toliko zastupljen da se smatra da su sve žene u nekom periodu svog života bile zaražene ovim virusom. Nakon prolaska simptoma (kondiloma), virus ostaje da miruje u ćelijama.

Kako se prenose kondilomi?

Osnovni način prenosa kondiloma je seksualnim putem – u međusobnom dodiru dve sluzokože. Međutim, oni se veoma lako prenose i u toku oralnog ili analnog seksa, kao i sa kože (npr. prstiju) na polne organe. Kako se kod muškaraca kondilomi teže primećuju (čak se često uopšte ni ne vide), oni često nisu ni svesni da su prenosioci.

Rizična grupa (tačnije, uzrast u kojem se kondilomi najviše javljaju) su mladi 20-24 godine. Veruje se da je uzrok ovome slobodnije seksualno ponašanje u tom periodu, kao i češće menjanje partnera.

Takođe, HPV se može preneti sa majke na bebu u toku porođaja.

Koje su posledice kondiloma?

Kondilomi, sami po sebi, nisu ozbiljna bolest. Oni nisu bolni, niti svrbe, pa je njihovo ispoljavanje neprijatno samo ako se jave u jako velikom broju, ili ako narastu do veličine od nekoliko santimetara.

Ipak, od ukupno 40 tipova HPV-a, nekoliko njih se povezuje sa pojavom raka grlića materice. Iz ovog razloga, veoma je bitno obavljati redovne ginekološke preglede i Papa test, kao i uraditi HPV genotipizaciju u slučaju da se otkrije postojanje nekih promena na grliću materice.

Kako se leče kondilomi?

Iako Humani Papiloma Virus ostaje da miruje u ćelijama, sami kondilomi (polne bradavice) mogu se izlečiti na različite načine. Ovo se radi uglavnom fizičkim ili hemijskim uklanjanjem: korišćenjem lasera, radiotalasima, tečnim azotom, i drugim sličnim sredstvima, a zbog osetljivosti ovog dela tela primenjuje se lokalna anestezija. Postoje i manje agresivne metode, biljni preparati na bazi podofilotoksina ili katehina, koji pacijent može sam da primenjuje, ali koji često izazivaju iritaciju okolnog tkiva.

Ginekolozi savetuju da se oba partnera leče kako bi se smanjila mogućnost “ping-pong” infekcije.

Bez obzira na uspešno uklanjanje, kod većine pacijenata se kondilomi javljaju opet, najčešće u prvih godinu dana nakon prve pojave. Kao što sam već pomenula, sve ove metode leče samo simptom, dok izazivač (HPV) ostaje u ćelijama.

Da li se kondilomi mogu sprečiti?

Sad verovatno očekujete da kažem: DA, ako redovno koristite kondom nećete dobiti kondilome. Na žalost, kako se ne prenose samo međusobnim dodirom genitalija partnera, već i druge sluzokože i kože, kondom može samo smanjiti verovatnoću dobijanja HPV virusa.

Ipak, poslednjih godina je kod nas u upotrebi vakcina protiv onih tipova HPV virusa koji su poznati izazivači raka grlića materice. Ova vakcina namenjena je devojčicama/devojkama uzrasta okvirno 9 – 25 godina, tj. ženskim osobama koje još nisu stupale u seksualne odnose (ili su tek počele 🙂 )

Znam da se mnogi više uzdaju u moć organizma da se sam izbori sa bolešću, nego u novo-otkrivene vakcine i lekove. U tom slučaju, pomozite mu da se izbori. Pazite na svoju opštu i intimnu higijenu (naši preparati vam u tome mogu pomoći), kao i opšte zdravstveno stanje organizma. Za zdrav život potrebno je puno sna, zdrava hrana, svež vazduh i oslobođenost od stresa. Ako možete to sebi da priuštite – svaka čast. Dajte i meni poneki savet!

Najbolji način da se zaštitite, bez obzira na vakcinu, kondome i sve druge oblike zaštite koje verovatno primenjujete, jeste redovna poseta ginekologu i redovno obavljanje Papa testa. Na tu temu, pročitajte naše tekstove:

Toliko na ovu temu. Ipak, ne smete dozvoliti sebi da ne budete informisane. Čitajte, čitajte što više, i šta vas zanima i šta vam nije zabavno. Jednog dana će vam to znanje možda veoma značiti.

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *