Kućni ljubimci – čuvari porodice

Devojčica i pas
Photo credit: William A. Franklin / Foter / CC BY-ND

Mama, mama, da li mogu da dobijem ljubimca?“ Sigurno se desilo da vam je dete umiljatim pogledom postavilo ovo pitanje, a vaš odgovor je do sada bio odričan. Razmislite o svojoj odluci jer sem što vam psi i mačke pomažu u vaspitanju dece, oni imaju i čudotvorno dejstvo na naše zdravlje!

Istraživanja australijskog medicinskog instituta su pokazala da maženje ljubimaca smanjuje visok krvni pritisak i ubrzan puls. Takođe, iako zvuči nemoguće, manja je verovatnoća da će deca koja odrastaju uz ljubimce bolovati od astme i alergija. Nekada se smatralo da deca češće oboljevaju od alergija ako provode mnogo vremena sa životinjama. Na svu sreću, studije su pokazale da je preporučljivo da deca odrastaju uz krznene prijatelje jer upravo izlaganje psećoj ili mačijoj dlaci od malih nogu grade jači imuni sistem.

Veruje se da prisustvo mačaka ima čudotvorno dejstvo u izlečenju od migrene i raznih vrsta bolova. Naime, ako vas boli glava a mačka leži do vas ili je držite u krilu, velika je verovatnoća da će vaš bol nestati.

U redu, kućni ljubimci deluju pozitivno na naše zdravlje, ali kako utiču na našu decu?

I kada pomislite „Na kraju ću samo ja brinuti o tom psu!”, ne brinite. Sem što će vam se neko uvek radovati kada se vratite s posla, kućni ljubimac će vam pomoći i u odgajanju dece.

Na spisku svih prednosti, odgovornost ubedljivo zauzima prvo mesto. Obavezna šetnja, hranjenje, čišćenje pa čak i igranje sa ljubimcima su aktivnosti koje se ne mogu izbeći. Briga o njima ispunjava decu, podstiče im nežnost, iskazivanje emocija i otvorenost. A neosporivo je da ljubimci utiču i na njihovo ponašanje. Pri upoznavanju sa drugima deca su komunikativnija i lakše sklapaju prijateljstva. Igra sa ljubimcima stimuliše dečiju beskrajnu maštu.

Dečak i pas
Photo credit: ” Ajnagraphy ” (János Csongor Kerekes) / Foter / CC BY-ND

Svakom šetnjom pasa deca su fizički aktivnija. Razvoj savremene tehnologije nas je doveo da provodimo sate i sate za kompjuterom, mobilnim telefonima i kojekakvim tehnološkim spravama. Izlaskom u park deca kvalitetno provode svoje vreme na svežem vazduhu i u prirodi.

Kada vaša deca dođu u tinejdžersko doba i period kada ih „ niko ne razume” ljubimci nastupaju na scenu. Kako deca sazrevaju i počinju da se osećaju odbačeno i nesigurno upravo pored kućnih ljubimaca osećaće se potrebnijim i korisnijim jer je krznenim prijateljima potrebna svakodnevna briga.

Moj pas Gliša je pomogao mojoj mami u odgajanju sestre i mene. Pogotovo u periodu kada nas je „drmao pubertet”. Sati provedeni napolju sa društvom su nam predstavljali minute i često smo znale da se zaboravimo i ne javimo mami da ostajemo duže nego što smo planirale. Pored grdnji i brojnih kazni, pomoglo nam je i mamino pitanje: „A da li biste vi brinule da Gliša ode napolje i ne znate kada će se vratiti?”. Od tada smo bile pažljivije i više smo razumele njenu brigu.

Sem toga, Gliša nam je pomogao da (makar na kratko) skrenemo misli sa gubitka člana porodice. Poznato je da psi sprečavaju depresiju jer nam pružaju bezuslovnu ljubav i pomažu da se porodica zbliži i bude više povezana. Novi član porodice obogaćuje život i pruža iskrenu radost i sreću.

I kada se odlučite da imate ljubimca nikako ne zaboravite na higijenu. Pogotovo ako imate decu do pet godina, čistoća kućnih ljubimaca je „must”. Da biste sprečili blatnjave tragove po podu, ali i sačuvali zdravlje, spremite jednu krpu za vašeg novog člana porodice (posebno ako živite u stanu). Nakon svake šetnje obrišite mu šape. Kada perete sudove ne zaboravite i činije za vodu i hranu ljubimca. Isti slučaj je i sa krpicom i korpom gde spavaju. Perite ih u mašini za pranje veša barem dva puta mesečno.

Odlazak kod veterinara je neophodan. Vakcinisanje protiv raznih bolesti, parazita i zaraza ne štititi samo vašeg ljubimca već i celu porodicu. Pripremite se pred leto i sprečite krpelje, buve i ostale napasti da žive na račun vašeg najboljeg prijatelja. Zaštite ih posebnim sredstvima koje možete kupiti u apotekama ili pet shop-ovima.

Sem šetnje, hranjenja i maženja ne bi trebalo da postoje dodatni poslovi oko ljubimaca. Odmah postavite pravila i držite ih se. Ne brinite ako ne budete istrenirali psa da ih poštuje jer su ona za vas, a ne za njih! Odlučite koji kutak će postati njihovo mesto. Zabranite im da ulaze u vaš krevet. Redovno ih četkajte, češljate i kupajte. Dlake po kući usisavajte, skupljajte pamučnim ili mikrofiber krpama. Izbegavajte da hranite ljubimce na tepihu već im izdvojte deo u kuhinji gde će uvek dobijati svoj omiljen obrok. I jedino što vam preostaje je da ih bezulovno volite, pružite im topao dom i dopustite im da budu čuvari vaše porodice!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *