Laboratorijski jajnici – alternativa za hormonsku terapiju?

jajniciNedavno su na Institutu za Regenerativnu Medicinu Wake Forest Baptist Medical Centra u Svernoj Karolini objavili rezultate laboratorisjkih ispitivanja o tkivu jajnika u laboratorijskim uslovima, koji ukazuju na mogućnost korišćenja ovog tkiva kao zamena za hormonsku terapiju.

Jajnici su ženski reproduktivni organi koji su zaduženi ne samo za stvaranje i “skladištenje” jajnih ćelija, već i za stvaranje hormona koji su značajni za zdravlje kostiju i rad kardio-vaskularnog sistema. Kada se ova funkcija izgubi (bilo usled menopauze, uklanjanja operacijom, hemoterapije ili radio-terapije zbog nekih oblika kancera), efekti su brojni: valunzi (iznenadna osećaj toplote), suvoća vagine, pocećan rizik za dobijanje osteoporoze i srčanih bolesti.

Neki od ovih simptoma mogu se tretirati lokalno, kao što je suvoća vagine, za koju vam možemo preporučiti LiquiGel. Drugi se mogu ublažiti ishranom. Ipak, često je hormonska terapija jedino efikasno rešenje, ali se ona, zbog određenih rizika koje sa sobom nosi (bolesti srca, rak dojke), ne preporučuje kao dugotrajna terapija.

Naučnici iz Severne Karoline su vršili testove na izolovanom tkivu jajnika u i došli do zaključka da ovo tkivo, osim što proizvodi ženske polne hormone, takođe i reaguje na spoljne uticaje, odnosno podložno je regulaciji iz okolne sredine. Bio-veštački jajnik predstavljao bi ćelije jajnika donora inkapsulirane u polu-propustljivu membranu, koja bi dozvoljavala prodiranje kiseonika i hranljivih materija unutra, ali bi onemogućavala odbacivanje ovih stranih ćelija od strane organizma pacijenta.

Ova grupa naučnika tvrdi da bi ovakav jajnik bio daleko bolji u terapiji menopauze i drugih stanja u kojima je funkcija prirodnog reproduktivnog sistema izmenjena, od primene hormona putem tableta ili flastera. Tkivo bi lučilo hormone na sasvim prirodan način, a bilo bi i podložno uticaju regulatora iz samog organizma.

Sledeća faza je testiranje na životinjama. Mnogi ljudi su protiv testiranja na životinjama, ali ima stvari za koje je ovakav pristup neophodan. Ako spadate u tu grupu ljudi, razmislite: da li biste zapravo želeli da ovakva terapija počne da se primenjuje direktno na ljudima, bez prethodnog ispitivanja efekta na životinjama? Ili, još bolje, da li biste pristali da se primeni na vama ili nekom vama bliskom?

Meni se, sve u svemu, čini da su na dobrom putu da naprave mini-revoluciju u terapiji simptoma menopauze i ekscizije jajnika. Nadam se da ćemo uskoro čuti više o tome.

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *