Saveti za ublažavanje simptoma menopauze ishranom

Ishrana u menopauziZdravo devojke!

Ako ste u periodu života kada prolazite kroz „promene“ i osećate neke od
propratnih tegoba, onda se nadamo da će vam nekoliko pravih saveta pomoći da ublažite neke od najgorih simptoma.

Prirodni tretmani za perimenopauzu ne podrazumevaju samo suplemente. Ishrana prilagođena menopauzi zaista može da doprinese ublažavanju simptoma. Ovde možete saznati više o tome – od promena raspoloženja do napada vrućine i depresije.

Ima mnogo suplemenata i tretmana koji se reklamiraju kao odgovor na ženske muke sa menopauzom. Mogli biste potrošiti dosta vremena i novca probajući svaku od tih stvari. Neke zaista imaju efekta, ali najbolji način da simptome umanjite je da uravnotežite ishranu.

Šta bi trebalo da jedem?

Pokušajte da uključite po nešto iz svake grupe namirnica kako bi vam ishrana bila što više uravnotežena. Ciljajte na žitarice, ugljene hidrate, proteine (i alternative proteinima), mlečne proizvode, masti i dosta voća i povrća. Neka ne bude previše masti, ugljenih hidrata i proteina.

Pokušajte da imate tri obroka dnevno – naročito ako ste ranije imali običaj da preskočite doručak. Između obroka prezalogajite nešto hranljivo kako biste održali nivo energije koji vam je potreban. Kako biste telesnu težinu održali u zdravim granicama, obratite pažnju na veličinu porcije – jedite sa manjeg tanjira, ako pomaže! Povremeno se počastite – ljudsko ste biće. To će zadržati vašu pažnju na novom režimu ishrane… ali, neka to zaista bude povremeno!

Kako hranom možete da kontrolišete simptome menopauze?

Verovatno se i vama dešavaju napadi vrućine, promene raspoloženja i gojenje. Sve ovo može se ublažiti pravilnom ishranom. Hajde da pogledamo šta možete da uradite po tom pitanju.

Napadi vrućine

Napadi vrućine u menopauziUz noćno znojenje, napadi vrućine su kod žena verovatno najomraženiji simptomi menopauze. Nije zabavno buditi se u znoju nekoliko puta tokom noći. Napadi vrućine mogu učiniti da se loše osećate, mogu biti izvor neprijatnosti na poslu, mogu da vas ometaju da zaspite, a i da vas izlude.

Pokušajte da identifikujte šta je okidač za vaše napade vrućine. Za mnoge žene to je kafa, čaj, alkohol i začinjeno jelo. Pokušajte da smanjite unos ovih namirnica. Mnogo može da pomogne povećanje količine vode koju pijete. Neka vam cilj bude 8 čaša dnevno – to je odlično i za vašu kožu!

Probajte da jedete hranu koja sadrži fitoestrogene. To su biljna jedinjenja koja liče na estrogene, a koja mogu mnogo da pomognu da se ublaže simptomi menopauze. Naći ćete ih u pasulju, mahunarkama, morskoj travi, krtoličastom povrću, jabukama, krompiru i šargarepi. Soja je vrlo bogat izvor ovih jedinjenja.

Pažnja: ako ste imali rak dojke i tumor je bio pozitivan na estrogen, na žalost morate da se uzdržite od konzumiranja fitoestrogena. Ironija je da tamoksifen, koji se daje pacijentkinjama kojima je estrogen pozitivan kod raka dojke, može da izaziva strašne napade vrućine. Ali, sve što sadrži estrogen mora da se izbegava.

Promene raspoloženja

Promene raspoloženja u menopauziZa vreme menopauze nivo hormona je promenljiv, što može izazivati promene raspoloženja, pa čak i depresiju. Ljudi koji su depresivni često imaju nizak nivo serotonina u mozgu. Uzimanje ugljenih hidrata može da pomogne podizanju nivoa serotonina i smanjenju depresije. Uzimajte đevreke, integralno pecivo i cerealije. Takođe i esencijalne masne kiseline tipa omega 3, kao one u lososu, odlične su za smanjenje depresije.

Povećanje težine

Povećanje težine u menopauziKako se nivoi estrogena smanje u toku menopauze, tako se salo u telu preraspodeli, na žalost tako što se najviše zadrži oko stomaka. Smanjuje se i mišićna masa, što usporava metabolizam i može da ima za posledicu povećanje težine. Smanjite unos masti i pokušajte da izbegnete zasićene masti. Pecite ili roštiljajte hranu umesto da je pržite, a ako ipak pržite, koristite malo maslinovog ulja. Ako vam se zadržava voda, pijte dosta vode – to će pomoći da isperete svoj sistem i ubrzate metabolizam. A ništa ne pojačava metabolizam kao fizička aktivnost!

Posle menopauze, žene imaju veći rizik od srčanih oboljenja. Jedite masnu ribu bogatu omega-3 materijama, što podstiče cirkulaciju. Smanjite unos zasićenih masti, a belo brašno zamenite integralnim.

Da biste se zaštitili od gubljenja koštane mase, ciljajte na uzimanje između 1200 i 1500 mg kalcijuma dnevno. Konzumirajte jogurt sa niskim nivoom masti, sireve, sardine i lisnato zeleno povrće. Smanjite unos kofeina, jer to može da spreči normalnu apsorpciju kalcijuma.

Suvoća vagine

Suvoća vagine u menopauziMenopauza umanjuje elastičnost vagine, što vodi do njene suvoće. Vitamin E može da pomogne, kao što mogu i Kegel vežbe, koje pomažu da se povrati elastičnost. Korišćenje lubrikanata baziranih na vodi za vreme odnosa takođe smanjuje tegobe vezane za suvoću vagine. (Multy-gyn proizvodi su perfektni za ublažavanje ovog simptoma.)

Vredi pokušati. Kažite mi kako ide i šta u vašem slučaju zaista funkcioniše.

Ćao za sad…

Ukoliko želite da probate Multi-Gyn ActiGel kliknite na sliku ispod!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *